'Michels maakte van Ajax, een club in een klein land, een internationale topclub'

'Michels maakte van Ajax, een club in een klein land, een internationale topclub'

Gepubliceerd: zaterdag 23 maart 2019 om 10:49za 23-03-2019 om 10:49

Sjaak Swart vindt de uitverkiezing van Rinus Michels tot beste voetbaltrainer ooit door France Football niet meer dan terecht. Mister Ajax speelde een jaar samen met Michels toen die nog voetbalde en later was De Generaal zes jaar lang trainer van Swart.

Michels voerde tijdens zijn periode bij Ajax veel veranderingen door. "Ik herinner mij zijn eerste gesprek als onze trainer nog", vertelt Swart aan de NOS. "Hij zette ons met zijn allen aan een grote tafel en ging zelf aan de kop zitten. Hij zei: We zijn allemaal semiprofs, maar vanaf nu worden we profs. Dat heeft wel een aantal gevolgen, daar zijn dingen voor nodig. Ik noem alles op en als je denkt dat je daar geen zin in hebt of het niet kunt opbrengen, kun je meteen naar huis!"

"Niemand ging weg, dus we gingen op zijn manier door", gaat Swart verder. "Toen begon het. We gingen in die periode optimaal trainen. Hij had een achtergrond als gymleraar en stond als coach boven de groep. Hij maakte van al onze spelers echt persoonlijkheden."

"Toen wij in 1966 wonnen van Liverpool waren zij al Europese top en wij veredelde amateurs. Toch kregen ze in het Olympisch Stadion een pak slaag met 5-1. Michels maakte van Ajax, een club in een klein land, een internationale topclub."

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws