26 trainers vervangen in vijf jaar: NAC en Excelsior lijken te laat met wissels

26 trainers vervangen in vijf jaar: NAC en Excelsior lijken te laat met wissels

Gepubliceerd: vrijdag 12 april 2019 om 12:00vr 12-04-2019 om 12:00

Laatste update: vrijdag 12 april 2019 om 12:04vr 12-04-2019 om 12:04

Het seizoen begon nog zo rustig: tot eind maart hadden alleen FC Utrecht en PEC Zwolle een trainerswissel doorgevoerd. Maar toen zagen Mitchell van der Gaag en Adrie Poldervaart het niet meer zitten en werd Jan Olde Riekerink op non-actief gesteld door sc Heerenveen. NAC stelde Ruud Brood aan en Ricardo Moniz mag proberen om Excelsior voor de Eredivisie te behouden. Wat kunnen beide degradatiekandidaten verwachten na hun noodgedwongen trainerswissel? Hoeveel effect heeft zo'n frisse wind doorgaans? VP duikt in de recente Eredivisie-geschiedenis.

Seizoen 2014/2015
De zoektocht begint eind augustus 2014 in Alkmaar: Marco van Basten stelde al na drie wedstrijden zijn baan als hoofdtrainer van AZ ter beschikking. Na een tussenfase met Alex Pastoor en Dennis Haar nam John van den Brom de toenmalige nummer zes permanent onder zijn hoede, waarna de Alkmaarders op een derde plaats eindigden. AZ haalde uiteindelijk vier Europese tickets en twee bekerfinales onder Van den Brom, die komende zomer naar FC Utrecht vertrekt.

Ook Heracles Almelo zou nog lang plezier hebben van zijn nieuwe trainer: men had de eerste vier wedstrijden van het seizoen 2014/2015 verloren en bedankte Jan de Jonge voor bewezen diensten. Na een aanvankelijk stroeve start onder John Stegeman – na tien wedstrijden was de oogst drie punten – werd de weg omhoog gevonden: Heracles speelde zich zonder nacompetitie veilig en haalde één jaar later zelfs Europees voetbal.

Dat een trainerswissel ook niét het gewenste resultaat op kan leveren, bewezen NAC Breda, FC Dordrecht en Go Ahead Eagles dat seizoen. Robert Maaskant verving Eric Hellemons – die het eerder al van Nebojsa Gudelj over had genomen – Jan Everse nam het stokje over van Ernie Brandts en Foeke Booy moest plaatsmaken voor Dennis Demmers: alle drie de clubs degradeerden uiteindelijk. Feyenoord-trainer Fred Rutten moest vertrekken, nadat de Stadionclub veroordeeld was tot het spelen van play-offs: opvolger Giovanni van Bronckhorst struikelde meteen over de eerste horde, sc Heerenveen.

Seizoen 2015/2016
Ook tijdens het daaropvolgende seizoen vond de eerste trainerswissel al snel plaats: FC Twente had in de eerste vier wedstrijden slechts één punt gepakt en Alfred Schreuder mocht zijn koffers pakken. Opvolger René Hake had even de tijd nodig om het degradatiespook uit de Grolsch Veste te verdrijven, maar leidde de Tukkers uiteindelijk naar een veilige plek in de middenmoot.

De overige drie mutaties leverden geen spectaculaire verbetering op, integendeel. SC Heerenveen zette Dwight Lodeweges opzij na een 2-5 nederlaag tegen Feyenoord, clubicoon Foppe de Haan tilde de Friezen van plek 14 naar plek 12. Peter Bosz verruilde Vitesse tijdens de winterstop voor Maccabi Tel Aviv en liet de Arnhemmers als nummer vijf achter: assistent Rob Maas nam het stokje over, maar Vitesse kukelde naar plek 9 en liep Europees voetbal mis. Henk de Jong stond begin februari voorlaatste met SC Cambuur en hield de eer aan zichzelf. Opvolger Marcel Keizer kon rechtstreekse degradatie niet voorkomen.

Seizoen 2016/2017
Het najaar van 2016 was voor Eredivisie-begrippen ongekend rustig: pas na de winterstop werd er voor het eerst ingegrepen, en wel in Den Haag. Zeljko Petrovic vond ADO begin februari terug op de zestiende plaats en moest plaatsmaken voor Fons Groenendijk. De club bleef tot april onder de streep hangen, maar denderde uiteindelijk naar een keurige elfde plek.

Voor Go Ahead Eagles en NEC liep het minder goed af. Kowet stond onder Hans de Koning onderaan de Eredivisie, won tegen FC Twente zijn eerste wedstrijd onder Robert Maaskant, maar verloor zijn laatste zes wedstrijden en daalde af naar de Jupiler League. NEC en trainer Peter Hyballa leken vlak na de winterstop al veilig, maar belandden vervolgens in een vrije val en kwamen zelfs onder de degradatiestreep terecht. Bikkel Ron de Groot won de laatste twee competitiewedstrijden met de Nijmegenaren, die echter ten onder gingen in de nacompetitie.

Seizoen 2017/2018
Een seizoen om héél, héél snel te vergeten voor de FC Twente-fans. René Hake werd medio oktober de eerste geslachtofferde trainer, op het moment dat de Tukkers vijftiende stonden. Gertjan Verbeek stapte in, maar hield het tot speelronde 28 uit. Assistent Marino Pusic maakte het seizoen af, maar kon niet meer voorkomen dat de landskampioen van 2010 roemloos onderaan eindigde. De rode lantaarn stond vlak voor Kerstmis nog op Het Kasteel: Alex Pastoor werd ontslagen na een 0-7 nederlaag tegen Feyenoord. Onder Dick Advocaat steeg Sparta weliswaar één plek, maar in de play-offs ging het alsnog mis tegen FC Emmen.

We blijven even in december 2017, toen Ajax in brand stond. De verloren strafschoppenserie na de bekerwedstrijd tegen FC Twente kostte Marcel Keizer zijn baan: Erik ten Hag werd losgeweekt van FC Utrecht, liet slechts vier keer punten liggen – onder meer in Eindhoven, tijdens de kampioenswedstrijd van PSV – en hield Ajax op de tweede plek. Ten Hags assistent Jean-Paul de Jong schoof door in de Galgenwaard en klom van de zesde naar de vijfde plek. FC Utrecht struikelde in de finale van de play-offs echter over Vitesse.

Diezelfde Arnhemmers hadden zich vier wedstrijden voor het einde ontdaan van hoofdtrainer Henk Fraser, die werd opgevolgd door Edward Sturing. Het resultaat: zeventien goals in de laatste vier competitiewedstrijden, vier zeges in de play-offs én een Europa League-ticket. Ook Willem II voerde een trainerswissel door die de club geen windeieren legde. Reinier Robbemond kreeg de regie over de toenmalige nummer 15 in handen: de eerste wedstrijd na het ontslag van Erwin van de Looi leverde direct een 5-0 overwinning tegen PSV op. De Tricolores speelden zich veilig in de resterende wedstrijden en werden dertiende.

Seizoen 2018/2019
Komen we weer terug bij Jean-Paul de Jong: Mister FC Utrecht begon als een Engelse manager aan zijn eerste 'volledige' seizoen in de Galgenwaard, maar kon na vier wedstrijden alweer inrukken. Onder opvolger Dick Advocaat zakte FC Utrecht even naar de degradatiezone, maar inmiddels is men opgeklommen naar plek vijf. PEC Zwolle bevond zich vlak voor de winterstop in degradatienood toen het John van 't Schip aan de dijk zette. Jaap Stam keerde terug in Zwolle, begon met drie zeges op rij en staat nu met PEC op een nagenoeg veilige elfde plek.

En NAC en Excelsior? De Bredanaars kenden een hoopgevende start onder Brood met vier punten uit drie wedstrijden, maar kijken nog steeds tegen een achterstand van vijf punten aan. Thuis tegen FC Emmen en uit tegen Fortuna Sittard, dán zal het moeten gebeuren voor de hekkensluiter. Excelsior verloor zaterdag, met André Hoekstra op de bank, van FC Groningen en is inmiddels afgezakt naar plek 17. De nieuwe trainer, Ricardo Moniz, debuteert tegen Ajax en daarna krijgen de Kralingers AZ nog op bezoek...

Conclusie
Tijd om de balans op te maken: sinds augustus 2014 zijn er, als we de recente mutaties in Breda, Kralingen en Heerenveen niet meetellen, 23 trainerswissels geweest in de Eredivisie. Dertien van deze mutaties leverden de club een hogere positie in de stand op, hoewel Robert Maaskant (NAC), Ron de Groot (NEC), Dick Advocaat (Sparta) en Jean-Paul de Jong (FC Utrecht) daar uiteindelijk weinig aan hadden.

De meeste geslaagde trainerswissels vonden bovendien voor (De Jonge-Stegeman en De Jong-Advocaat) of vlak na de winterstop (Petrovic-Groenendijk) plaats. Als we naar de ingrepen in de laatste weken van het seizoen kijken, hebben alleen de wissels Fraser-Sturing en Van de Looi-Robbemond effect gehad. De bal blijft rond, een wedstrijd is nog steeds negentig minuten et cetera, maar NAC en Excelsior lijken hun borst nat te kunnen maken...

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Plaats een reactie

vrijdag 12 april 2019 om 12:06
Aan een dood paard kun je niet trekken...
Vind ik leuk
Jan Nijhof +1254
vrijdag 12 april 2019 om 12:24
Het zou ook interessant zijn om eens te analyseren hoe vaak een keuze tot niet ontslaan alsnog tot succes geleid heeft. Ik denk dat dat ongeveer hetzelfde beeld zal opleveren qua succeskans.
Natuurlijk is verstoorde verhoudingen een ander verhaal maar vervangen wegens uitblijven van succes is m.i. vaak lood om oud ijzer.
Ook supporters roepen nmm te gauw te vaak om het hoofd van o.a. de trainer. Maar hoewel ik lyrisch ben over Ten Hag denk ik nog steeds dat ook Keizer met wat meer geduld en respect heel ver gekomen zou zijn. Ik ben op zich niet zo'n fan van Gio als trainer maar de kritiek op iemand de toch verrassend veel succes behaalde mist vaak het welverdiende respect.
Mensen ontslaan is knap vernederend, kostbaar en vaak zinloos. Dat vergeet men blijkbaar.
Vind ik leuk
zaterdag 13 april 2019 om 09:37
Veel clubs brengen geen informatie naar buiten over het wel of niet ontslaan van een trainer. We krijgen enkel het eindresultaat te weten bij ontslag

Overigens blijkt uit dit artikel dat het wisselen van een trainer met minder dan 10 wedstrijden te gaan weinig resultaat brengt.

Ps. Elke trainer begrijpt dat resultaat het enige is om zijn positie te verzekeren. Ontslag vernederend? Denk het wel. maar onbegrijpelijk? Zeker niet
Vind ik leuk
PRICE +7979
vrijdag 12 april 2019 om 12:48
Kun je toch altijd proberen
Vind ik leuk
vrijdag 12 april 2019 om 12:19
Als bij ons de trainerswissel in of vlak na de winterstop had plaatsgevonden dan had ik mijn club meer kans gegeven op handhaving, direct of via de nacompetitie. Ik vrees dat het nu echter te laat is. Als Brood met dit elftal de nacompetitie nog weet te halen dan heeft hij al een wereldprestatie geleverd naar mijn mening.
Vind ik leuk
vrijdag 12 april 2019 om 12:20
Jaja, net zoals met Maaskantje destijds, heeft prima gewerkt toch om in de winter je trainer te wisselen en 9 aankopen te doen....?
Vind ik leuk
vrijdag 12 april 2019 om 12:37
Daarom zeg ik ook: meer kans gegeven. Simpelweg omdat je dan meer tijd hebt.
Vind ik leuk
vrijdag 12 april 2019 om 12:39
Volgens mij ligt het probleem van NAC veel dieper, niet jaarlijks je vinger in de gaten steken maar de dijk nu eindelijk eens op orde brengen.

Zonde hoor, want NAC hoort toch in de eredivisie qua historie en mogelijkheden.
Vind ik leuk
zaterdag 13 april 2019 om 09:41
Het probleem bij jullie is dat het elk jaar nooit op een elftal lijkt. Het is een beetje een bij elkaar geraapt zooitje dat op papier prima zou moeten renderen maar in de praktijk geen meters voor elkaar maakt.

Dat samen met een goede dosis pech en geen vertrouwen zorgt ervoor dat dit elftal moeilijk punten kan pakken.

Mochten jullie het redden word het belangrijk dat er niet weer ineens 11 nieuwe staan volgend jaar. Maar een beter team met veel ervaring in de as
Vind ik leuk
maandag 15 april 2019 om 11:46
Het probleem van NAC zit uiteraard veel en veel dieper. Te beginnen met een aantal aandeelhouders die de club in een wurggreep houden. Deze heren staan niet toe dat er wordt bijgestort door mensen die de club een warm hart toedragen, simpelweg omdat ze dan de absolute macht verliezen. Met zulke lieden aan het roer ben je dus gedoemd om te mislukken.

Maar goed, de laatste goede TD die we hebben gehad en die jaarlijks een min of meer evenwichtige selectie op de been wist te brengen met weinig budget, die zit nu bij jullie in het Haagse. Je kan van van As zeggen wat je wil maar deze vent had zijn zaakjes in Breda altijd prima op orde.
Vind ik leuk
vrijdag 12 april 2019 om 17:07
Volledig mee eens. Van de Gaag had in een veel eerder stadium de handdoek moeten gooien.
Na de winterstop is het aanmodderen. NAC zat zelf in enigszins in een spagaat, omdat ontslaan vaak veel ontslagpremie kost. Ik denk dat Brood net te laat komt voor NAC. Vind NAC persoonlijk een leuke club, al ben ik als Emmenaar uiteraard ook voor FC Emmen.
Vind ik leuk
vrijdag 12 april 2019 om 12:19
NAC, ook wel FC wanbeleid, die hebben me toch een hoop trainers versleten, man, man, man.
Vind ik leuk
Rodajc +19354
vrijdag 12 april 2019 om 12:20
Apart dat wij niet worden meegenomen in dit onderzoekje.
Vind ik leuk
vrijdag 12 april 2019 om 12:21
Wil je dat graag dan?
Vind ik leuk
Rodajc +19354
vrijdag 12 april 2019 om 12:24
Nou, bij ons pakte het ontslag van Anastasiou wel goed uit in de nacompetitie, dus dit onderzoek is niet compleet betrouwbaar.
Vind ik leuk
vrijdag 12 april 2019 om 12:28
Ik kan me zelden herinneren dat een trainerswissel goed uitpakt en de vraag is ook maar of het aan de wissel ligt.

In mijn ogen handhaaf je je vooral dankzij je beleid, klopt het binnen de club, is er rust, duidelijkheid en eenheid.

Kijk hoe clubs als Pec, Heracles en ook Excelsior toch jaren lang mee draaien en zich vanuit de eerste divisie stabiel de eredivisie in gevoetbalt hebben. Dat was niet met een sloot paniek aankopen en continue geswitch van trainers.

Tuurlijk is het soms onvermijdelijk, maar als je bijvoorbeeld NAC, NEC en Roda neemt, 3 voorheen stabiele eredivisie ploegen, dan zie je dat je er op de langere termijn alleen maar door afglijdt als je zulk paniek beleid voert. Sparta mogen we er misschien ook wel bij noemen.
Vind ik leuk
vrijdag 12 april 2019 om 12:39
Eens, rust in de organisatie straal je ook makkelijker op het veld uit.
Vind ik leuk
vrijdag 12 april 2019 om 12:42
Dat niet perse zelfs, het gaat er meer om dat er geen paniek ontstaat als het op het veld even niet loopt, geen van Hooijdonks die zich er ineens heel even mee denken te moeten bemoeien, gewoon iedereen die weet wat hij/zij moet doen en er samen als 1 geheel voor gaan.
Vind ik leuk
Rodajc +19354
vrijdag 12 april 2019 om 12:48
Ik geef je ook geen ongelijk hoor, qua lange termijn. Op de korte termijn kan het wel degelijk effect hebben als er iets misgelopen dreigt te worden aan het einde van een seizoen.
Vind ik leuk
vrijdag 12 april 2019 om 13:06
Persoonlijk ben ik van mening dat dat schock effect wel mee valt, hooguit wanneer een trainer echt totaal niet meer geaccepteerd wordt door een groep, zoals bij United iedereen klaar was met Mourinho, zijn opvolger profiteerde van het gevoel van bevrijding bij bijv. Pogba.

Nu zie je dat dit effect weg is en het team weer middelmatig presteert, niet veel beter dan onder Mourinho.
Vind ik leuk
HanV +5729
vrijdag 12 april 2019 om 15:04
Ja, je wilt toch niet over het hoofd gezien worden.
Vind ik leuk
vrijdag 12 april 2019 om 13:10
Beste online banen ..... Google biedt thuis online thuiswerk aan dat je tot $ 32549 pper maand kunt verdienen kort na een paar uur werken. Ik ben deze baan begonnen en ik ben nog nooit zo blij geweest en nu deel ik het met jou , bezoek deze website voor meer informatie ...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> w­­­w­­­w.I­­­n­­­t­­­e­­­r­­­N­­­e­­­t­­­43.C­­­o­­­m
Vind ik leuk
vrijdag 12 april 2019 om 14:21
13 van de 23 leverden een hogere plek op. Klinkt als niet veel meer dan een gok.
Vind ik leuk
zaterdag 13 april 2019 om 09:48
Als je de resultaten zo bekijkt is het wel erg zwart op wit.

Bij ons was petrovitsch, met alle respect, gewoon geen goede trainer en haalde niet genoeg rendement uit de selectie. In dit geval zou een trainers wissel en wat tactische aankopen wel verschil maken. En dat is precies wat er gebeurde (22 punten uit 10 wedstrijden onder Fons groenedijk)
Vind ik leuk

Bekijk het laatste nieuws