Redding FC Twente is 'wel staatssteun': 'Worden bijna 2 keer zo rijk als Heracles'

11 april 2019 om 22:34
Laatste update: 11 april 2019 om 22:41

De financiële hulp van de gemeente Enschede aan FC Twente is niet marktconform en dus wel degelijk staatssteun. Dat stelt sporteconoom Tsjalle van der Burg in gesprek met Binnenlands Bestuur.

Dinsdag werd bekend dat de koploper van de Keuken Kampioen Divisie in totaal voor liefst veertien miljoen wordt geholpen door de gemeente. "Deze gemeente is te coulant voor de voetbalclub en dat leidt tot oneerlijke concurrentie", onderbouwt Van der Burg. "FC Twente had voor de redding een negatief eigen vermogen van -10 miljoen euro, maar dat wordt in overdreven mate verbeterd. Het zou na de redding 1, 2 of 3 miljoen euro positief moeten zijn, maar dat wordt nu 12 miljoen."

"Een financiële redding moet volgens de Europese Commissie minimaal zijn", vervolgt Van der Burg, die denkt dat de deal de concurrentiepositie van FC Twente verbetert. Hij maakt de vergelijking met streekgenoot Heracles Almelo. "Heracles is financieel gezond en toch wordt Twente met het eigen vermogen dankzij de redding twee keer zo rijk. De gemeente dwingt 15 procent bezuiniging af en dat is leuk, maar zelfs met die bezuinigingen staan ze qua kosten vijfde van Nederland."

Die kosten zijn bijvoorbeeld investeringen. "Mede daarom zal de steun eraan bijdragen dat Twente op den duur Heracles gemakkelijker verslaat. FC Twente moet nu juist leren dat ze even minder moeten uitgeven."