Overmars maakt buikschuiver: marktwaarde Ajax-basis stijgt met 185 miljoen euro

Overmars maakt buikschuiver: marktwaarde Ajax-basis stijgt met 185 miljoen euro

Gepubliceerd: donderdag 18 april 2019 om 09:30do 18-04-2019 om 09:30

Laatste update: donderdag 18 april 2019 om 10:19do 18-04-2019 om 10:19

Niet alleen sportief, ook financieel is de Champions League-campagne van dit seizoen een groot succes voor Ajax. Een hoop spelers van de Amsterdamse club zijn in waarde gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het toonaangevende Transfermarkt. Let op: de laatste geupdatete marktwaarden dateren van 13 maart, dus ná Real Madrid en vóór Juventus.

Andre Onana (23)
Door Ajax betaalde transfersom: 150 duizend euro
Marktwaarde afgelopen zomer: 15 miljoen euro
Huidige marktwaarde: 35 miljoen euro

De vaste doelman van Ajax heeft dit seizoen enorme stappen gemaakt. Dat betaalt zich uit in een fors opgevijzelde marktwaarde, mede doordat Ajax zijn contract onlangs openbrak en verlengde tot medio 2022. Geïnteresseerde clubs moeten nu minimaal 35 miljoen euro aftikken voor Onana.

Joël Veltman (27)
Betaald bedrag door Ajax: eigen opleiding
Marktwaarde afgelopen zomer: 5 miljoen euro
Huidige marktwaarde: 5 miljoen euro

Door een zware knieblessure moest Veltman bijna een jaar toekijken. Inmiddels is de verdediger weer volledig onderdeel van Ajax, zo bewees hij in het tweeluik tegen Juventus. In de volgende update van Transfermarkt zal de 27-jarige Veltman (mét aflopend contract) waarschijnlijk een stap zetten qua marktwaarde.

Matthijs de Ligt (19)
Betaald bedrag door Ajax: eigen opleiding
Marktwaarde afgelopen zomer: 40 miljoen euro
Huidige marktwaarde: 70 miljoen euro

Op Frenkie de Jong na de duurste speler van Ajax. Door zijn glansrol tegen Juventus zal de marktwaarde van De Ligt alleen maar verder groeien. De Ajax-aanvoerder heeft de wereld aan zijn voeten liggen. FC Barcelona lonkt, maar zal de absolute hoofdprijs moeten betalen.

Daley Blind (29)
Betaald bedrag door Ajax: 16 miljoen euro
Marktwaarde afgelopen zomer: 18 miljoen euro
Huidige marktwaarde: 18 miljoen euro

Ajax haalde Blind afgelopen zomer terug om de groepsfase van de Champions League te halen. Dat die missie is geslaagd, is een understatement. De beste Ajacied in Turijn zal vanwege zijn leeftijd niet meer hard groeien in marktwaarde, maar daar was het Ajax bij zijn komst ook niet om te doen.

Noussair Mazraoui (21)
Betaald bedrag door Ajax: eigen opleiding
Marktwaarde afgelopen zomer: 1,5 miljoen euro
Huidige marktwaarde: 12 miljoen euro

Mazraoui ging het seizoen blanco in, maar trainer Erik ten Hag bombardeerde hem als snel tot de vaste rechtsback. Door zijn ervaring in de Eredivisie en Champions League (plus goals tegen Bayern München en Benfica) is zijn marktwaarde procentueel héél hard gestegen.

Frenkie de Jong (21)
Betaald bedrag door Ajax: 1 euro
Marktwaarde afgelopen zomer: 7 miljoen euro
Huidige marktwaarde: 75 miljoen euro

Frenkie de Jong kwam jaren geleden voor een symbolisch bedrag van 1 euro over van Willem II en signeerde in januari een vijfjarig contract bij FC Barcelona, dat 75 miljoen euro voor hem betaalde. De Catalanen hebben goede zaken gedaan, want na de kwartfinale van de Champions League is De Jong waarschijnlijk nog meer waard.

Lasse Schöne (32)
Betaald bedrag door Ajax: transfervrij
Marktwaarde afgelopen zomer: 3 miljoen euro
Huidige marktwaarde: 3 miljoen euro

Het verhaal van Schöne is bekend: Ajax pikte de Deen in 2012 transfervrij op NEC en in Amsterdam ontwikkelde Schöne zich van breedte-aankoop tot belangrijke schakel op het middenveld. Schöne is drie miljoen euro waard en dat zal de komende tijd waarschijnlijk niet veranderen.

Donny van de Beek (21)
Betaald bedrag door Ajax: eigen opleiding
Marktwaarde afgelopen zomer: 14 miljoen euro
Huidige marktwaarde: 25 miljoen euro

2019 is tot nu toe hét jaar van Van de Beek. De aanvallende middenvelder speelt alles, is vooral de laatste weken goud waard voor zijn team en bereikt bij de volgende update van Transfermarkt waarschijnlijk een hogere marktwaarde van 25 miljoen euro.

Hakim Ziyech (26)
Betaald bedrag door Ajax: 11 miljoen euro
Marktwaarde afgelopen zomer: 25 miljoen euro
Huidige marktwaarde: 35 miljoen euro

Na drie seizoenen Ajax ligt het voor de hand dat Ziyech de club gaat verlaten, zeker gezien zijn - voor Eredivisie-begrippen - respectabele leeftijd (26). De verwachte zomertransfer gaat de Amsterdamse club een mooie transfersom opleveren.

Dusan Tadic (30)
Betaald bedrag door Ajax: 11,4 miljoen euro
Marktwaarde afgelopen zomer: 15 miljoen euro
Huidige marktwaarde: 20 miljoen euro

Tadic is één van de duurste aankopen in de Ajax-historie, maar blijkt achteraf een koopje. De Serviër scoorde dit seizoen al 22 keer in de Eredivisie en zes keer in de Champions League, terwijl hij in beide competities goed was voor opgeteld veertien assists. Daardoor is zijn marktwaarde gestegen ten opzichte van afgelopen zomer.

David Neres (22)
Betaald bedrag door Ajax: 12 miljoen euro
Marktwaarde afgelopen zomer: 20 miljoen euro
Huidige marktwaarde: 32 miljoen euro

Het had weinig gescheeld of Neres had in januari de overstap gemaakt naar het Chinese Guangzhou Evergrande, dat bereid was 42 miljoen euro te betalen. Godzijdank voor Ajax kwam het niet zover. Inmiddels is de Braziliaan nog veel meer waard.

Bonus: Nicolás Tagliafico (26)
Betaald bedrag door Ajax: 4 miljoen euro
Marktwaarde afgelopen zomer: 9 miljoen
Huidige marktwaarde: 25 miljoen

Tagliafico kwam in Turijn niet in actie door een schorsing, maar mag niet ontbreken in deze lijst. De Argentijnse linksback is inmiddels 25 miljoen euro waard. De reden: zijn goede prestaties bij Ajax én het feit dat hij vice-aanvoerder is van Argentinië.

Conclusie
De spelers die dinsdagavond op het veld stonden tijdens de historische avond in Turijn (Tagliafico meegerekend) zijn fors meer waard geworden. Het verschil tussen zomer 2018 en maart 2019: 185,5 miljoen euro. Ajax-directeur Marc Overmars wrijft zich ongetwijfeld in de handen.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws