'Abramovich wilde een verdediger. Ik zei: you could have Luiz, for nothing'

'Abramovich wilde een verdediger. Ik zei: you could have Luiz, for nothing'

09-05-2019 22:22
32

De hoog aangeschreven scout Piet de Visser is al sinds 2004 verbonden aan Chelsea en werkt nauw samen met eigenaar Roman Abramovich. De 84-jarige Zeeuw tipte onder meer Petr Cech, David Luiz en Eden Hazard op Stamford Bridge.

De Visser kan zich zijn eerste ontmoeting met Abramovich nog goed herinneren, vertelt hij aan VTBL. De steenrijke Rus was benieuwd naar het oordeel van de toenmalige PSV-scout over de Chelsea-selectie. "Hij was niet content met Hernan Crespo en Juan Sebastian Veron, die hij voor veel geld had gekocht. Ik zei: dat zijn uitstekende spelers voor Argentinië en Italië, maar niet voor Chelsea." Abramovich raakte al snel overtuigd, vertelt De Visser. "Hij vroeg: when can you start? Ik zei: now", lacht hij.

Niet al zijn adviezen werden meteen ingewilligd. De Visser scoutte Luiz toen die nog voor het Braziliaanse Vitória speelde. "Maar niemand wilde hem: PSV niet, Chelsea niet, niks!" Benfica waagde de gok en betaalde vijf ton voor de centrale verdediger, waar het nog vier seizoenen plezier van zou hebben. "Daar ontwikkelde hij zich. En toen belde Abramovich: Piet, we need a centerback. Ik zei: I told you before, you could have David Luiz, for nothing! Hij nam hem, maar voor veel geld", doelt De Visser op de 25 miljoen die Chelsea naar Benfica overmaakte.

Chelsea verkocht Luiz in 2014 voor bijna vijftig miljoen euro aan Paris Saint-Germain. Twee jaar later keerde de inmiddels 32-jarige Braziliaan terug, voor een bedrag van 35 miljoen. Luiz speelt anno 2019 op Stamford Bridge en doet donderdagavond mee tijdens de Europa League-wedstrijd tegen Eintracht Frankfurt.