'Ik zag de klok en dacht: ik zal als debutant toch niet tegen een 8-1 aanlopen?'

'Ik zag de klok en dacht: ik zal als debutant toch niet tegen een 8-1 aanlopen?'

Gepubliceerd: vrijdag 17 mei 2019 om 21:11vr 17-05-2019 om 21:11

Laatste update: vrijdag 17 mei 2019 om 21:12vr 17-05-2019 om 21:12

Danny Buijs heeft een turbulent debuutjaar als trainer achter de rug. De oud-middenvelder van onder meer FC Groningen maakte naam bij Kozakken Boys en keerde afgelopen zomer terug in het Hoge Noorden.

FC Groningen begon dramatisch met een 5-1 nederlaag tegen Vitesse, stond tijdens de winterstop onder de degradatiestreep, maar heeft aan het einde van de rit de play-offs om Europees voetbal bereikt. Buijs moest behoorlijk wennen nadat hij Kozakken Boys voor FC Groningen verruilde, vertelt hij aan Voetbal International. "Ik kreeg niet het gevoel dat ik volledig mijn stempel kon drukken op de spelersgroep, zoals ik dat van tevoren voor ogen had. Ik merkte dat een groot gedeelte van de selectie behoefte had aan de vastigheden waarmee ze zich in de laatste maanden van het vorige seizoen hadden veiliggespeeld."

Dat die vastigheden er aan het begin van het seizoen nog niet in zaten, bleek op pijnlijke wijze tijdens die eerste wedstrijd tegen Vitesse. "Bij 5-1 keek ik naar de klok en dacht: ik zal bij mijn debuut als jongste trainer toch niet tegen 8-1 aanlopen? Want dat kon best, met nog twintig minuten te spelen. Ik voelde me echt heel klein."

Tijdens de moeizaam verlopen eerste seizoenshelft leefde Buijs mee met zijn gezin, dat met hem mee naar Groningen was verhuisd. "Mijn doemscenario was dat ze dan tegen mijn kinderen zouden zeggen: wat een ongelooflijke paardenlul is die vader van jullie! Of voor hetzelfde geld sta je op straat na tien wedstrijden. Zij hadden er niet om gevraagd, hè." Buijs drukte zijn kinderen dan ook op het hart om niet te veel op social media te kijken. "Hoe je het ook wendt of keert, er zijn altijd mensen die je niks vinden. In Nederland zijn sommigen nogal graag negatief. Als je dat leest, zorgt dat voor verkeerde energie."

De ommekeer kwam tijdens de winterstop, toen de selectie van FC Groningen een fikse kwaliteitsimpuls kreeg. De gerenoveerde selectie ontpopte zich tot een hecht, moeilijk te kloppen elftal. "De mooiste uitspraak was van Sierhuis (overgekomen van Ajax, red.). Hij zei dat hij gezien de positie op de ranglijst een verdeelde selectie had verwacht", weet Buijs nog. "Maar jeetje, zei hij, dit is juist een hechte groep vol spirit."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Wat is jouw indruk van Buijs dit seizoen?

(3310 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws