Cynische AD-column: 'Helemaal waar, we zorgen altijd dat Ajax-spelers niet winnen'

Cynische AD-column: 'Helemaal waar, we zorgen altijd dat Ajax-spelers niet winnen'

Gepubliceerd: zaterdag 18 mei 2019 om 12:56za 18-05-2019 om 12:56

Laatste update: zaterdag 18 mei 2019 om 13:05za 18-05-2019 om 13:05

Algemeen Dagblad-columnist Sjoerd Mossou heeft op vileine wijze afgerekend met de criticasters van het AD-spelersklassement. Dit werd gewonnen door Luuk de Jong: de PSV-aanvoerder haalde een nét iets hoger gemiddelde dan Ajax-collega Matthijs de Ligt (6,74 tegenover 6,73).

'Nou, dat hebben we geweten jongens', opent Mossou zijn column van zaterdagochtend. Nadat De Jong de bijbehorende schaal in ontvangst nam, werd de redactie van het AD bestookt met verontwaardigde reacties. 'Wat een boze lezer al suggereerde, is helemaal waar: bij het AD en alle regionale titels zorgen we er altijd voor dat er géén Ajax-speler wint', toont de Bredanaar zich van zijn meest cynische kant.

Ajacieden worden altijd benadeeld in het klassement, knipoogt Mossou. 'Om ons cijferklassement optimaal te kunnen beïnvloeden hebben we een speciale rekenformule ontwikkeld waarbij willekeurig welke Ajax-speler altijd 0,0032 punt minder krijgt dan hij eigenlijk verdient. Feyenoorders daarentegen krijgen altijd 0,045 punt extra, en PSV’ers 0,0036 punt, want die mogen we ook heel graag.'

'Daarmee waren we er nog niet, want Ajax was dit jaar erg goed, en Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech en Frenkie de Jong al helemaal', vervolgt hij. 'Oorspronkelijk hadden we dit seizoen Sven van Beek en Renato Tapia op het oog om het klassement te winnen, maar dat bleek halverwege niet meer erg geloofwaardig.' De Jong diende zich echter aan als 'alternatief'. 'Vooruit, we moesten er een paar keepertjes voor omkopen met een proefabonnement en een platenbon, maar het was het allemaal waard, Luuk won met een minimale voorsprong op De Ligt. Volgend jaar wint er weer gewoon een Feyenoorder, mensen, daar kunt u rustig van op aan.'

In de strijd om de VP Award is De Jong niet in de prijzen gevallen. De PSV-spits is in onze verkiezing als vijfde geëindigd, achter Dusan Tadic, met wie hij de topscorerstitel in de Eredivisie moet delen. De nummers drie, twee en één zullen zaterdag, zondag en maandag onthuld worden.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws