Zes conclusies: Oranje-sterren moeten opstaan, al bijna zeker van achtste finale

Zes conclusies: Oranje-sterren moeten opstaan, al bijna zeker van achtste finale

Gepubliceerd: dinsdag 11 juni 2019 om 17:45di 11-06-2019 om 17:45

De Oranjevrouwen begonnen het WK dinsdagmiddag met een moeizame, maar verdiende overwinning op Nieuw-Zeeland (1-0). VoetbalPrimeur trekt zes conclusies na het duel in Le Havre.

Hooggespannen verwachtingen
Oranje begint als Europees kampioen aan het WK, maar de hooggespannen verwachtingen werden tegen Nieuw-Zeeland geen moment waargemaakt. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman maakte lange tijd een besluiteloze indruk en kwam nauwelijks in de buurt van het Nieuw-Zeelandse doel. In de 92ste minuut kwam het alsnog goed door het doelpunt van gouden wissel Jill Roord.

Wat ging er niet goed?
Hebben we even? Het vermoeid ogende Oranje hanteerde een te laag tempo, zocht weinig de oplossing naar voren, veel speelsters wandelden over het veld, er was geen explosiviteit en de slordigheden waren niet op vijf handen te tellen. Bovendien mocht de ploeg van Wiegman verschillende keren blij zijn niet op achterstand te komen. Het zal véél beter moeten in de wedstrijden die nog gaan komen.

Al bijna zeker van knock-outs
De zege op Nieuw-Zeeland is goed nieuws voor de kansen van Oranje op de volgende ronde. De nummers één en twee gaan door en ook de vier beste nummers drie van de zes poules krijgen een ticket voor de achtste finale. Met drie punten is dat al bijna een zekerheid. Kameroen is zaterdag de volgende tegenstander. De Afrikanen verloren maandag van Canada.

Vrouwenvoetbal wordt volwassen
Een veelgehoorde uitspraak is dat het vrouwenvoetbal leuker is, omdat ze de vervelende trekjes van de mannen niet hebben. Dat kan na Nederland - Nieuw-Zeeland wel aan de kant worden geschoven. Een schwalbe van Daniëlle van den Donk, een tijdrekkende doelvrouw, vragen om een gele kaart en Shanice van de Sanden die boos is om een wissel.

Oranje-sterren moeten opstaan
Lieke Martens werd twee jaar geleden uitgeroepen tot beste voetbalster ter wereld, maar kon - ze werd na afloop wel uitgeroepen tot woman of the match - nog niet echt imponeren. Hetzelfde geldt voor Van de Donk en Vivianne Miedema, die afgelopen seizoen wekelijks uitblonken bij de Engelse kampioen Arsenal. De snelle Shanice van de Sanden kreeg ook nauwelijks een kans om in haar kracht te komen.

Geen uitverkocht huis
Oranje wist zich in Le Havre gesteund door 5000 supporters, maar verder was er weinig animo voor het WK-duel. Stade Océan, het stadion van de Franse tweedeklasser, was bij lange na niet uitverkocht. Van de 25.000 stoeltjes leek ongeveer éénderde bezet.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)
Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws