Frankrijk komt bijzonder knullige eigen goal te boven tegen Noorwegen

12-06-2019 23:00 Laatste update: 23:00
31

Frankrijk heeft ook de tweede groepswedstrijd op het WK voor vrouwen gewonnen. Het gastland wist Noorwegen in Nice met minimaal verschil te verslaan, nadat een bijzonder pijnlijk eigen doelpunt bijna roet in het eten had gegooid: 2-1.

Frankrijk komt knullig eigen doelpunt te boven
Wendie Renard was vrijdag in de openingswedstrijd tegen Zuid-Korea een van de uitblinkers met twee treffers, maar ze ging woensdag pijnlijk in de fout. Kort nadat Valérie Gauvin de Fransen in de tweede helft op voorsprong had gezet, verslikte Renard zich helemaal in een voorzet. Ze tikte de bal op knullige wijze in eigen doel.

Frankrijk, een van de topfavorieten voor de eindzege, moest daardoor opnieuw op jacht naar een voorsprong. Na 72 minuten kreeg het loon naar werken. Sterspeelster Eugenie Le Sommer zorgde met een rake strafschop - na inmenging van de VAR - voor de 2-1. Frankrijk is daardoor hard op weg naar de volgende ronde. De Noren blijven op drie punten steken.

Duitse vrouwen nipt langs Spanje
Het Europese onderonsje tussen de Duitse en Spaanse vrouwen is door onze oosterburen winnend afgesloten: 1-0. In een wedstrijd waarin geen van beide partijen de overhand had kwam Duitsland vlak voor rust op voorsprong. Sara Dabritz gleed de bal bij de tweede paal binnen nadat Sandra Panos, de Spaanse keepster, een eerste inzet nog wist te keren.

De tweede helft bleef lang spannend, mede omdat Duitsland de beslissende tweede treffer maar niet wist te maken en de Spaanse dames daardoor hoop bleven houden op de gelijkmaker. Die kwam er echter niet, waardoor de Duitse voetbalsters nu met zes punten uit twee wedstrijden bovenaan staan in groep B. De achtste finales kunnen Duitsland dan ook niet meer ontgaan, mede omdat de beste vier nummers drie ook een ronde verder gaan.

Nigeria krijgt zege in de schoot geworpen
In een eerste helft waarin bar weinig gebeurde kwamen de Nigeriaansen na ongeveer een half uur spelen op gelukkige wijze aan een voorsprong. De Koreaanse verdedigster Kim Do-yeon probeerde een steekpass op Nigeria-spits Desire Oparanozie eruit te halen, maar zag tot haar afgrijzen dat de bal via de buitenkant van haar voet voorbij haar eigen doelvrouw rolde: 1-0.

Na de pauze waren de Aziatische vrouwen vastbesloten om iets aan die achterstand te doen. Rond minuut zestig leek Zuid-Korea de stand weer in evenwicht te brengen, maar een treffer van Lee Geum-min werd afgekeurd wegens buitenspel.

Tot overmaat van ramp benutte Nigeria één van de spaarzame kansen die het kreeg in de tweede helft wel. Asisat Oshoala, ploeggenote van Lieke Martens bij Barcelona, klopte de keepster en schoof de bal binnen. Het slotoffensief van Zuid-Korea om nog iets uit te halen sorteerde geen effect meer, waardoor Nigeria zich naast gastland Frankrijk op de eerste plaats in groep A nestelt. De Françaises spelen woensdagavond nog tegen Noorwegen.