Nederlandse inbreng en Europese stunts: dit kan PSV verwachten tegen FC Basel

Nederlandse inbreng en Europese stunts: dit kan PSV verwachten tegen FC Basel

Gepubliceerd: woensdag 19 juni 2019 om 13:30wo 19-06-2019 om 13:30

De UEFA heeft gesproken en PSV weet waar het aan toe is: FC Basel is de eerste horde op weg naar de Champions League. Het Europese avontuur begint op dinsdag 23 of woensdag 24 juli met een thuiswedstrijd, één week later vindt de return plaats in het Sankt Jakob-Park. Wat kunnen de Eindhovenaren verwachten van hun Zwitserse opponent? VoetbalPrimeur ontleedt FCB.

Topclub in verval
PSV treft een tegenstander die jarenlang de dienst uitmaakte in de Zwitserse Super League, maar inmiddels een pas op de plaats heeft moeten maken. De ploeg die tussen 2003 en 2017 beslag legde op elf landstitels, werd de voorbije twee seizoenen afgetroefd door Young Boys. FC Basel kwam in 2018 nog vijftien punten tekort voor de landstitel, afgelopen seizoen was het onderlinge verschil gegroeid naar liefst twintig punten.

Europese pieken
De favoriete club van Roger Federer heeft in Europees verband echter regelmatig voor verrassingen gezorgd. In 2013 leidden Mohamed Salah en Alexander Frei FC Basel naar de halve finales van de Europa League, één jaar later waren de kwartfinales het eindstation. In 2018 overwinterde men in de Champions League, waarna Manchester City te sterk bleek. FC Basel kon, na een 0-4 nederlaag in het heenduel, wél een fraaie overwinning in het Etihad Stadium bijschrijven.

Spelers om in de gaten te houden
Ricky van Wolfswinkel is uiteraard de bekendste speler van RotBlau: de dertigjarige spits uit Woudenberg kwam afgelopen seizoen tot zeventien officiële treffers namens zijn ploeg. Alleen Albian Ajeti bleek nóg productiever: de 22-jarige spits met Albanese roots schoot 21 keer raak in alle competities en mocht zijn debuut voor het Zwitserse nationale elftal maken. Een andere bekende naam is die van doelman Martin Hansen, de man van de hakbal tijdens ADO Den Haag-PSV. De Deen verloor de concurrentiestrijd onder de lat echter van Jonas Omlin.

Ook routiniers Fabian Frei en Valentin Stocker verdienen een vermelding: de twee middenvelders maakten deel uit van het getalenteerde elftal, met Xherdan Shaqiri en Granit Xhaka als grote blikvangers, dat aan het begin van het decennium hoge ogen gooide in Europa. Later keerden ze na omzwervingen in Duitsland terug op het oude nest. Frei, geen familie van de eerder genoemde Alexander, was vorig seizoen een vaste waarde op het middenveld, Stocker sukkelde vooral met blessures.

Balans tegen Nederlandse clubs
PSV treft FC Basel voor het eerst in competitieverband. Vorig seizoen werden de Zwitsers in de Europa League-voorrondes gekoppeld aan Vitesse: zowel in Arnhem als in eigen huis werd met 1-0 gewonnen, maar het Cypriotische Apollon Limassol bleek in de laatste voorronde te sterk.

In het minder recente verleden kreeg vooral Feyenoord regelmatig met FC Basel te maken. In oktober 2006 hielp Stein Huysegems de Rotterdammers aan een 1-1 gelijkspel in de UEFA Cup-poulefase, twee seizoenen eerder ging Feyenoord in datzelfde toernooi met 1-0 onderuit in Zwitserland. In 2000/2001 legde FC Basel het wél af tegen Feyenoord: tot op heden de laatste nederlaag tegen een Nederlandse club.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Gaat PSV van FC Basel winnen?

(9107 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws