Koninklijke transfer lonkt: waarom Van de Beek wel óf niet naar Madrid moet gaan

Koninklijke transfer lonkt: waarom Van de Beek wel óf niet naar Madrid moet gaan

27-06-2019 13:00 Laatste update: 13:06
58

Een absolute droomtransfer lonkt voor Donny van de Beek, nu het grote Real Madrid zich naar verluidt bij Ajax heeft gemeld voor de 22-middenvelder. Moet Van de Beek toehappen en zijn loopbaan vervolgen in Santiago Bernabéu? Of zou tekenen bij De Koninklijke een kapitale fout zijn? VoetbalPrimeur zet de voors en tegens op een rij? 

Real = Real 
Mensen die Van de Beek nu afraden om naar Madrid te verkassen, hebben makkelijk praten. Real is en blijft één van de grootste clubs ter wereld, een gigant waar je als jongetje van droomt. Zie zo'n eliteploeg maar eens te weigeren. Als Van de Beek nee zegt, krijgt hij deze kans mogelijk nooit meer. 

Eerst tussenstap
Aan het begin van dit seizoen pendelde Van de Beek in Amsterdam nog tussen basis en bank. Bij het Nederlands elftal heeft hij geen basisplaats. Is een transfer naar de absolute top dan wel verstandig? Een tussenstap in Engeland of Duitsland, bij bijvoorbeeld Arsenal of Borussia Dortmund, is voor zijn carrière waarschijnlijk verstandiger. Moeten die clubs hem wel kunnen betalen natuurlijk... 

Nú profiteren
IJzer smeden als het heet is, luidt het gezegd. Oftewel: na een subliem seizoen kan en moet Van de Beek zijn status nú verzilveren. Kent hij een minder jaar met Ajax of belandt hij, om welke reden dan ook, buiten de basis onder Erik ten Hag, dan kan hij over twaalf maanden fluiten naar een droomtransfer. Nu met beide handen aanpakken dus, zo'n kans. 


Moordende concurrentie
Real heeft haast twee kleedkamers nodig, over zo veel spelers beschikt Zinedine Zidane momenteel. Vooral het middenveld is overbevolkt. Toni Kroos, Luka Modric en Casemiro zijn al lange tijd basiskrachten en onder meer Dani Ceballos, Isco, James en Marco Asensio kunnen als aanvallende middenvelder uit de voeten. De concurrentie is kortom moordend. Niks mis mee natuurlijk, daar wordt Van de Beek beter van, maar de kans is groot dat hij (te) vaak op de bank terecht komt. 

Harde euro's
Natuurlijk speelt geld een belangrijke rol in de keuze voor een bepaalde club, het zou naïef zijn om te denken van niet. In Madrid kan Van de Beek zijn Ajax-salaris misschien wel vertienvoudigen. Leg zo'n aanbod maar eens naast je neer. 

EK in gevaar
Als Van de Beek in Spanje inderdaad op de bank belandt en te weinig speelminuten maakt, dan bestaat het risico dat Ronald Koeman hem op een gegeven moment links laat liggen. De bondscoach maakt zo nu en dan een uitzondering, voor Jasper Cillessen bijvoorbeeld, maar doorgaans doet hij geen beroep op spelers die niet wekelijks in actie komen. Een giga-stap naar Real is met het oog op het EK 2020 dus een risico. Als Van de Beek nog een jaartje bij Ajax blijft, wordt hij normaal gesproken gewoon geselecteerd voor dat toernooi. 

Klaar bij Ajax
Kampioen geworden, beker gepakt, een waanzinnige Champions League-campagne: het topseizoen dat Van de Beek achter de rug heeft in de Johan Cruijff Arena valt eigenlijk niet meer te overtreffen. Frenkie de Jong was toe aan een stap hogerop en verkaste naar FC Barcelona, Matthijs de Ligt tekent binnenkort in Turijn of Parijs. Ook voor Van de Beek is het tijd om z'n koffers te pakken. In de Eredivisie is hij uitgeleerd. Bij een Europese topclub wordt Van de Beek wekelijks uitgedaagd en mentaal en technisch zal hij daardoor een betere speler worden. Ook het Nederlands elftal profiteert daar van. 

Wat moet Donny doen? Wel of niet naar Madrid? Welke club past beter bij hem? Deel je mening in de comments!