'Vriend van Stam' op weg naar Feyenoord: 'Eigenlijk moet hij gewoon wegwezen'

'Vriend van Stam' op weg naar Feyenoord: 'Eigenlijk moet hij gewoon wegwezen'

Gepubliceerd: maandag 8 juli 2019 om 16:00ma 08-07-2019 om 16:00

Laatste update: maandag 8 juli 2019 om 16:06ma 08-07-2019 om 16:06

Feyenoord staat op het punt Liam Kelly te contracteren. De naam van de Ierse middenvelder, die overkomt van Reading, zal alleen bij de echte voetbalkenners een belletje doen rinkelen. Jonathan Low, verslaggever van het lokale Get Reading, is er niet volledig van overtuigd dat Kelly een schot in de roos wordt voor Feyenoord.

De 23-jarige Kelly werkte bij Reading twee seizoenen samen met Stam. De nieuwe trainer van Feyenoord is onder de indruk van de middenvelder en ziet in hem een uitstekende versterking voor zijn selectie. De transfer van Kelly wordt naar alle waarschijnlijkheid maandag of dinsdag afgerond. Hoog tijd dus om erachter te komen wat Feyenoord in huis haalt.

Wat voor type speler gaat Feyenoord contracteren?
"Kelly is een centrale middenvelder, die in een verdedigende en aanvallende rol uit de voeten kan. Hij is klein en stil, maar passt goed en heeft laten zien spectaculaire goals te kunnen maken. Ondanks zijn kleine postuur is hij sterk in de duels. Ook zoekt hij vrijwel altijd de oplossing naar voren. In januari speelde Reading in de FA Cup tegen Manchester United en was Kelly de beste speler op het veld. Hij dicteerde het spel en creëerde een aantal kansen."

Klinkt positief. Kunnen de Feyenoord-fans zich al in de handen wrijven?
"Als hij een goede dag heeft, is Kelly een heel effectieve middenvelder. In het seizoen 2016/2017, toen Stam nog trainer was van Reading, beleefde hij zijn grote doorbraak. Maar sindsdien heeft hij niet zoveel vooruitgang geboekt als werd verwacht. Hij heeft weinig gepresteerd. Dat kostte hem zijn basisplaats onder manager José Gomes. Hij was zelfs geen zekerheidje meer in de wedstrijdselectie."

Het komt niet vaak voor dat een speler van Reading naar Feyenoord gaat.
"Het is duidelijk dat de connectie met Stam een belangrijke factor is. Ze konden het bij Reading heel goed met elkaar vinden, het waren bijna vrienden. Kelly heeft echt genoten van die periode. Hij is waarschijnlijk geschikter voor de Nederlandse competitie, omdat hij graag de bal heeft. In het Championship krijgt hij vaak niet de tijd om een goede pass te versturen, omdat hij het fysiek moet afleggen tegen veel tegenstanders."

"Daar komt bij dat Reading genoodzaakt is om spelers te verkopen deze zomer. Kelly maakt geen deel uit van de plannen, dus eigenlijk moet hij zo snel mogelijk wegwezen om ruimte te maken voor versterkingen."

Hoeveel betaalt Feyenoord voor Kelly?
"Dat is lastig te zeggen. Zijn contract loopt nog één jaar door. In 2017 heeft hij een nieuw contract ondertekend, dus hij zal best een aardig salaris opstrijken. Reading is waarschijnlijk wel bereid om hem met verlies te verkopen, omdat ze van hem af willen."

Hoe reageren de mensen in Reading?
"De meeste mensen kan het weinig schelen dat Kelly vertrekt. Hij was een speler die excelleerde onder Stam, maar dat is alweer een hele tijd geleden. Het is niet dat Kelly het slecht heeft gedaan als hij de kans kreeg, maar bij Reading wordt het gewoon een heel lastig verhaal voor hem. Dat heeft te maken met de plannen van de manager, die gesteund wordt door de clubleiding en de fans. Het wordt niet als een groot verlies gezien."

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws