Conclusies na PSV - Basel: verdediging zéér kwetsbaar, magistrale Malen redt PSV

23-07-2019 22:40 Laatste update: 22:53
163

PSV slaagde er in een knotsgekke slotfase in een 1-2 achterstand om te buigen in een 3-2 overwinning. Daarmee voorkwamen de Eindhovenaren een dramatisch begin van het nieuwe seizoen. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na een enerverend eerste avondje Champions League-voetbal.

Verrassingen in de opstelling
Mark van Bommel begon tegen FC Basel in een zeer aanvallende formatie. Steven Bergwijn speelde 'op tien', Donyell Malen stond in de punt van de aanval en nieuwkomer Bruma en Hirving Lozano kwamen vanaf de zijkanten. Verder viel op dat Erick Gutierrez de voorkeur kreeg boven Jorrit Hendrix en had Pablo Rosario de aanvoerdersband om zijn arm. De nog niet fitte Toni Lato zat niet bij de selectie en daarom speelde Michal Sadilek als linksback.

Prettige kennismaking met Bruma
In de eerste helft bewees de van RB Leipzig overgekomen buitenspeler een absolute meerwaarde te zijn voor PSV. De Portugees danste over het veld, liet meerdere keren zijn directe tegenstanders zijn hielen zien en tekende binnen het kwartier ook nog eens voor de 1-0. Een uitstekende kennismaking met Bruma, al was het beste er na de rust wel af. Een kwartier voor tijd werd hij dan ook vervangen door Cody Gakpo.

Aanval om van te smullen
Mochten Lozano en Bergwijn behouden blijven voor PSV belooft het voor de supporters in Eindhoven dit seizoen smullen te worden. Met Bruma en Malen erbij heeft PSV aan snelheid en creativiteit geen gebrek. In de eerste helft kwam PSV er een aantal keer heel snel en zeer gevaarlijk uit. Alleen Lozano maakte een mindere indruk, maar als ook hij zijn niveau gaat halen en meer in dienst van het elftal gaat spelen, heeft PSV een voorhoede om van te watertanden.

Grote zorgen om verdediging
De voorhoede mag dan veelbelovend zijn, in verdedigend opzicht oogde PSV zéér kwetsbaar. Bij de 1-1 van Albian Ajeti was Denzel Dumfries in geen velden of wegen te bekennen, terwijl Derrick Luckassen zich dodelijk eenvoudig door de doelpuntenmaker in de luren liet leggen. Bij de 1-2 van Omar Alderete stond Sadilek aan de verkeerde kant van de paal en verweet Jeroen Zoet, Nick Viergever ook van alles. En dat terwijl de keeper de inzet van Alderete ogenschijnlijk eenvoudig had kunnen keren. Dit PSV oogde verdedigend véél te kwetsbaar om op Europees niveau mee te kunnen. Het is voor de fans te hopen dat nieuwkomers Lato en Olivier Boscagli een kwaliteitsimpuls geven. Dat een extra centrale verdediger geen overbodige luxe is, is ook wel duidelijk geworden.

Lammers doet Luuk de Jong even vergeten
Hoewel Malen een uitstekende indruk maakte in de punt van de aanval, is het voor PSV wel een makke dat het met hoge ballen momenteel weinig opschiet. In dat opzicht laat het gemis van Luuk de Jong zich duidelijk voelen. Met Sam Lammers heeft PSV echter iemand in huis die die rol wel kan vervullen. Na de 1-2 van Basel viel Lammers in en een minuut voor tijd knikte hij de gelijkmaker tegen de touwen. Ook een mooie 'binnenkomer' voor de van sc Heerenveen teruggekeerde spits.

Magistraal moment Malen
Malen is een heel ander type spits dan De Jong, maar maakte tegen Basel een uitstekende indruk. Lange tijd leek alleen een doelpunt te ontbreken. Daarvoor kreeg hij in de wedstrijd, tot zijn goal in de slotfase, twee kansen. Beide keren stuitte hij op doelman Jonas Omlin, al werd zijn inzet de eerste keer nog wel door Bruma gepromoveerd tot doelpunt. In de absolute slotfase kreeg Malen alsnog loon na werken. Na een kort genomen hoekschop van PSV dook Malen helemaal vrij op voor de goalie van Basel en tekende hij met een bal achter het standbeen op weergaloze wijze voor 3-2 en liet hij het Philips Stadion ontploffen.

Nog alles om voor te spelen
De 3-2 van Malen werd door de fans gevierd alsof de volgende ronde al binnen was. Logisch, want vijf minuten voor tijd zag het ernaar uit dat PSV Champions League-voetbal al uit het hoofd kon zetten. Dat is gelukkig niet het geval. PSV heeft met de 3-2 voldoende perspectief om het karwei volgende week in Zwitserland af te maken. Het moge na dinsdagavond echter duidelijk zijn dat het nog geen uitgemaakte zaak is.