PSV op rapport: Bergwijn, Bruma en Malen compenseren vijf (!) onvoldoendes

23-07-2019 22:15
120

PSV heeft dinsdagavond het seizoen geopend met een sensationele zege op het Zwitserse FC Basel. De Eindhovenaren leken het cruciale Champions League-treffen met 1-2 te verliezen, maar sleepten in de dying seconds een 3-2 zege uit het vuur. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit na een gedenkwaardige voetbalavond in het snikhete Eindhoven.

Jeroen Zoet - 4,5: Twee uitgespeelde kansen voor FC Basel, twee doelpunten. Zoet maakte een allesbehalve waterdichte indruk. Hoe gaat dat straks wanneer Lars Unnerstall weer fit is?

Denzel Dumfries - 4,5: Na twee minuten denderde hij al op de rechterflank, zag hij twee medespelers vrijstaan in de zestien meter, maar liet zijn voorzet te wensen over. Het bleek de opmaat voor een bijzonder ongelukkig optreden van Dumfries, die met een taxatiefout de 1-2 van Omar Alderete inleidde.

Derrick Luckassen - 5: Kwam 45 minuten lang totaal niet in de problemen, maar was Albian Ajeti opeens helemaal kwijt. Het zijn de momentjes die in het internationale topvoetbal absoluut niet voor mogen komen. Luckassen moet duidelijk nog in zijn ritme komen na een tegenvallend seizoen bij Hertha BSC.

Nick Viergever - 6,5: De beste man achterin bij PSV: sterk in de lucht en gedecideerd in de tackle. Had wellicht beter rugdekking kunnen geven bij de 1-1 vlak voor rust, maar bleef keurig overeind.

Michal Sadílek - 5: De Tsjech is van huis uit geen verdediger en dat was dinsdagavond ook te zien. Had af en toe moeite met positie kiezen en beslissingen nemen. Het lijkt uitgesloten dat Sadílek ook in Basel linksback staat.

Pablo Rosario - 5,5: De nieuwe vice-aanvoerder van PSV viel eigenlijk alleen op tijdens de toss. Maakte zijn meters op het middenveld, deed zijn verdedigende werk, maar kon zich nauwelijks onderscheiden.

Steven Bergwijn - 7,5: Gaat PSV erin slagen om Bergwijn ook na 1 september binnenboord te houden? De buitenspeler opeereerde dinsdag vanaf het middenveld en groeide uit tot de grote uitblinker van de Eindhovenaren. Betrokken bij alle drie de Eindhovense treffers.

Erick Gutiérrez - 6: Een grillige wedstrijd van Guti. De Mexicaan pakte voor rust uit met een schitterende lange pass op landgenoot Hirving Lozano, maar leed ook vaak balverlies met (te) risicovolle passes. In de duels deed hij het naar behoren.

Hirving Lozano - 4,5: Begon veelbelovend met een paar venijnige acties, maar zakte in de loop van de wedstrijd ver weg. Chucky wilde nogal eens voor eigen succes gaan: vlak voor rust leidde dat zelfs tot een tegendoelpunt. Na 82 minuten zat zijn wedstrijd erop.

Donyell Malen - 7: De nieuwe Luuk de Jong en de held van Eindhoven. Malen zorgde negentig minuten lang vrijwel constant voor dreiging, was wat ongelukkig in de afronding, maar makte alles goed met die heerlijke hakbal in blessuretijd.

Bruma - 7: Als de voortekenen niet bedriegen, heeft de Eredivisie er een attractie bij. Bruma bekroonde zijn debuut met een doelpunt en dartelde voor rust voorbij zijn bewakers. De Portugees zal echter nog wedstrijdritme op moeten doen: na rust was zijn tank behoorlijk leeg.

Invallers:

Cody Gakpo - x: Kwam in minuut 78 in het veld voor Bruma en speelde te kort voor een beoordeling.

Sam Lammers - x: Loste Lozano af, kopte de o zo belangrijke 2-2 binnen, maar speelde ook te kort voor een beoordeling.