Glazen Bol: Ajax eenvoudig kampioen, Emmen eruit, bekerfinalist wacht zwaar jaar

Glazen Bol: Ajax eenvoudig kampioen, Emmen eruit, bekerfinalist wacht zwaar jaar

01-08-2019 12:00
129

Het is bijna weer zover: de Eredivisie. In de aanloop naar de aftrap blikt de VoetbalPrimeur-redactie vooruit. Wie gaat verrassen? Wie wordt kampioen? Welke ploeg degradeert rechtstreeks? Vandaag de voorspelling van Jurgen van der Hoeven, hoofdredacteur van VoetbalPrimeur.

Kampioen: Ajax
Het verschil tussen Ajax en PSV is dit seizoen alleen maar groter geworden. De Eindhovenaren raakten met Luuk de Jong de clubtopscorer kwijt. Daarnaast vertrokken Daniel Schwaab en Angelino en het is nog afwachten hoe Olivier Boscagli en Toni Lato dat gaan opvangen. In de Champions League-voorronde tegen FC Basel bleek de defensie duidelijk de achilleshiel van de ploeg. Bij Ajax zijn Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong dan wel vertrokken, maar de schade valt alleszins mee gezien het uiterst succesvolle seizoen. De Amsterdammers hebben opnieuw behoorlijk in de selectie geïnvesteerd en als Donny van de Beek, Hakim Ziyech en David Neres allemaal blijven, wordt Ajax fluitend kampioen.

Grootste verrassing: FC Utrecht
De start in de voorronde Europa League was niet bepaald veelbelovend en nieuwbakken trainer John van den Brom zal tijd nodig hebben om er een ingespeeld geheel van te maken, maar FC Utrecht heeft een selectie die dit seizoen hoge ogen kan gooien. Met versterkingen als Adrián Dalmau, Vaclav Cerny en Adam Maher is de ploeg er kwalitatief niet minder op geworden. De Domstedelingen kunnen wel eens serieus mee gaan strijden om plek drie, al denk ik dat ze (nog) net te kort zullen schieten ten opzichte van Feyenoord.

Grootste tegenvaller: Willem II
Waar blijven de versterkingen voor Willem II? Met Daniel Crowley, Diego Palacios, Renato Tapia, Vurnon Anita en Alexander Isak zijn niet de minste spelers vertrokken bij de verliezend bekerfinalist. Het rijtje aankopen is nog kort met Mats Köhlert (Hamburger SV II), Che Nunnely (Jong Ajax) en Sebastian Holmén (Dinamo Moskou) en het is ernstig de vraag in hoeverre deze spelers het vertrek van eerder genoemde spelers op kunnen vangen. Als de Tilburgers zich de komende maand niet meer versterken, kan het wel eens een heel zwaar jaar worden.

Hekkensluiter: FC Emmen
FC Emmen werd vorig jaar gezien als gedoodverfde degradatiekandidaat, maar pakte een knappe veertiende plek. Er een jaartje inblijven is knap, maar die goede lijn doortrekken in een nieuw seizoen is zo mogelijk nog lastiger. De club haalde een bulk, voornamelijk transfervrije, spelers binnen, maar het is maar de vraag of dat de ploeg kwalitatief vooruit gaat helpen. De andere directe degradant, er degraderen dit seizoen twee clubs direct, wordt RKC Waalwijk. Van een ploeg die vorig jaar achtste werd in de KKD mag je niets verwachten.