Manager Marco Silva en Marcel Brands

Big spender Brands bouwt verder aan topteam: Everton opent aanval op top-zes

Big spender Brands bouwt verder aan topteam: Everton opent aanval op top-zes

05-08-2019 14:30 Laatste update: 14:40
37

Is het nog mogelijk, de hegemonie van de 'big six' van de Premier League doorbreken? De verwachtingen rond Everton zijn in ieder geval hoog. Director of football Marcel Brands smijt deze zomer met miljoenen en bouwt op Goodison Park verder aan een topteam. Manager Marco Silva moét nu leveren. 

Als één club in staat mag worden geacht om in het nieuwe seizoen de traditionele grootmachten het vuur aan de schenen te leggen, dan is het Everton. Kosten noch moeite worden onder de steenrijke eigenaar Farhad Moshiri gespaard om aan een topteam te bouwen. Tijdens zijn eerste drie transferwindows op Goodison Park investeerde Marcel Brands al een kleine 200 miljoen euro in de selectie van The Toffees. Meest indrukwekkende coup van de director of football: Moise Kean. Het Italiaanse wonderkind werd afgelopen week voor ongeveer 30 miljoen euro overgenomen van Juventus. Samen met Richarlison, nog zo'n speler met gigantisch veel potentie, moet Kean (19) in Liverpool een veelscorend droomkoppel gaan vormen. 

Een jaar geleden verraste Brands ook al door Yerri Mina en Lucas Digne voor een totaalbedrag van 50 miljoen euro op te pikken bij FC Barcelona. Portugees international André Gomes maakte eveneens de overstap van Camp Nou naar Goodison Park. Na een prima jaar op huurbasis in Engeland is Gomes inmiddels definitief ingelijfd. Dat mocht ook wat kosten: 25 miljoen euro. Het zijn inmiddels doorsnee bedragen voor de club die in 1995 z'n laatste hoofdprijs won. Doelman Jordan Pickford kostte 30 miljoen, Richarlison 40 miljoen, spelmaker Gylfi Sigurdsson zelfs een slordige 50 miljoen. 

Druk
Na het vertrek van Ronald Koeman (ontslagen in oktober 2017) en diens opvolger Sam Allardyce (weggestuurd in mei 2018) is de hoop nu gevestigd op Marco Silva. De 42-jarige trainer kende als rechtsback een bescheiden carrière in het Portugese profvoetbal. Via Estoril, Sporting Lissabon en Olympiakos werkte hij zich als coach in rap tempo op naar de Premier League. Met Hull City degradeerde hij in 2017 en zijn volgende club Watford ontsloeg Silva al na acht maanden. Het bestuur van Everton heeft niettemin veel vertrouwen in de manager. De druk op de schouders van Silva is groot: de achtste plaats van afgelopen seizoen is niet (meer) goed genoeg met de selectie die voor hem bij elkaar is gekocht. Ook Brands zelf zal op het resultaat van zijn aankoopbeleid en de prestaties in competitieverband worden afgerekend. 

Met Pickford beschikken The Toffees over een van de meest talentvolle doelmannen van de Premier League. Met zijn 25 jaar zit er bovendien nog voldoende rek in de nummer één van de nationale ploeg. Linksback Digne was afgelopen seizoen een revelatie in Engeland, Seamus Coleman begint aan zijn tiende (!) seizoen als basiskracht en het sterke centrum met Mina en Michael Keane staat. Silva heeft vanaf dit seizoen bovendien de beschikking over de ervaren Fabian Delph, die is overgenomen van Manchester City. Waarschijnlijk gaat Delph met Gomes en creatieveling Sigurdsson een driemansmiddenveld vormen. Morgan Schneiderlin, Tom Davies en Jean-Philippe Gbamin, de opvolger van Idrissa Gueye (verkocht aan PSG), zijn de alternatieven. 

Richarlison kan op links en op rechts uit de voeten. Dat geldt ook voor zijn landgenoot Bernard. De inmiddels dertigjarige Theo Walcott gaat ongetwijfeld veel minuten krijgen op de vleugels. Samen met Sigurdsson moet het drietal Kean van aanvoer voorzien. De talentvolle Dominic Calvert-Lewin, die afgelopen seizoen 35 keer in actie kwam in de Premier League, wordt waarschijnlijk het slachtoffer van de komst van de Italiaan. Big spender Brands lijkt zijn selectie aardig op orde te hebben en kan zich nu gaan richten op het lozen van dure, overbodige krachten. Onder meer James McCarthy, Kevin Mirallas, Yannick Bolasie, Cuco Martina en Cenk Tosun staan volgens Britse media op de transferlijst.