'Iedereen stond op achterste benen bij Utrecht door Ten Hag, zag je ook bij Ajax'

9 augustus om 20:50

Wilco van Schaik vindt dat voetballers in Nederland 'het veel te makkelijk hebben'. Volgens de directeur van NEC ontbreekt het aan de juiste mentaliteit.

"Ze krijgen geld omdat ze profs zijn, maar velen zijn geen topsporters", zegt Van Schaik tegen Omroep Gelderland. "Als ik kijk naar het hockey in een intensieve periode of wielrenners, of naar iemand als Dafne Schippers: die trainen vele malen harder en méér dan een voetballer. Daar bestaan ook geen excuses voor."

"Voetballers worden vaak gepamperd en krijgen, ook thuis, te horen dat ze de beste zijn", vervolgt de voormalig directeur van FC Utrecht. "Als je praat met bewegingswetenschappers of inspanningsfysiologen, dan kunnen wij gewoon méér doen." Van Schaik vindt de voetbalwereld te behoudend. "De voetbalwereld is te angstig voor nieuwe dingen. Als ik kijk naar hoe een ploeg als Jumbo-Visma innovatie toepast en niet alleen in mechaniek, dan kunnen wij daar veel van leren."

De NEC-directeur ziet wel een verschil met de Nederlandse top. "De topclubs besteden het geld vaak wel echt goed. Daar is de innovatie verder en wordt er meer uitgehaald. Toen Erik ten Hag bij FC Utrecht binnenkwam met andere vernieuwende ideeën stond iedereen op zijn achterste benen. Dat was een aardverschuiving. Dat zag je ook in het begin bij Ajax weer. Maar kijk wat het heeft gebracht in het vooruitdenken."