Nederland loopt wederom in op Oostenrijk en heeft onderling gat al bijna gedicht

Nederland loopt wederom in op Oostenrijk en heeft onderling gat al bijna gedicht

Gepubliceerd: donderdag 15 augustus 2019 om 22:50do 15-08-2019 om 22:50

Laatste update: donderdag 15 augustus 2019 om 22:56do 15-08-2019 om 22:56

Nederland is ook tijdens de vierde Europese midweek van het seizoen flink ingelopen op Oostenrijk. Het verschil tussen de nummers elf en twaalf van de UEFA-ranking bedraagt nog maar 0,375 coëfficiëntpunt, met twee cruciale weken in het verschiet.

Ajax en LASK Linz haalden dinsdagavond het volle pond tegen PAOK Saloniki en FC Basel. De Nederlandse en Oostenrijkse troeven in de Champions League-voorrondes staan nu op de drempel van het hoofdtoernooi: APOEL Nicosia en Club Brugge zijn de laatste hordes op weg naar de poulefase. Zoals we hier al vaker gemeld hebben, hebben de prestaties van Ajax en LASK Linz een grote invloed op de UEFA-ranking: beide clubs kunnen een startbonus van 0,8 coëfficiëntpunt voor hun land verdienen, wanneer ze zich plaatsen voor de groepsfase.

De Europa League kent dit soort bonussen niet, maar in de voorrondes kunnen ook genoeg punten gesprokkeld worden. Na dinsdag was het onderlinge verschil 0,775 coëfficiëntpunt, donderdag hebben Feyenoord, PSV en AZ de marge verder verkleind. Feyenoord nam een 1-1 gelijkspel mee uit Tbilisi, goed voor 0,1 coëfficiëntpunt. AZ rekende overtuigend af met FC Mariupol en verdiende 0,2 punt voor Nederland. PSV worstelde zich naar een 0-0 tegen FK Haugesund en maakte de Nederlandse 0,4 vol.

Austria Wien was de enige Oostenrijkse club die donderdagavond in actie kwam: Die Veilchen verloren van Apollon Limassol, de volgende tegenstander van PSV, en zijn klaar in Europa. Het onderlinge gat tussen Nederland en Oostenrijk is donderdagavond bijna gehalveerd en kan zomaar eens vóór de start van de hoofdtoernooien al gedicht worden.

Het zou een prestatie van formaat zijn van de Europese Eredivisie-delegatie: aan het begin van het seizoen was Oostenrijk, dankzij de directe Champions League-kwalificatie van FC Salzburg, nog 1,575 coëfficiëntpunt uitgelopen op Nederland. De perspectieven lijken nu een stuk rooskleuriger voor Nederland, dat alleen FC Utrecht onderweg kwijtraakte. Oostenrijk zag Strum Graz en Austria Wien onderweg sneuvelen en heeft nog maar drie clubs over.

Daar staat echter tegenover dat FC Salzburg (Champions League), LASK Linz (Champions League of Europa League) en Wolfsberger AC (Europa League) al verzekerd zijn van Europees voetbal tot aan de winterstop. Ajax (Champions League of Europa League) is de enige Nederlandse club die zich deze luxe kan permitteren. Voor PSV, Feyenoord en AZ zou het Europese seizoen met een beetje pech kunnen eindigen tegen Apollon Limassol, Hapoel Beer Sheva en Royal Antwerp FC. Het moge duidelijk zijn: we gaan twee héle belangrijke weken tegemoet!

De huidige middenmoot van de UEFA-ranking:
11. Oostenrijk 28,525 (1,400)
12. NEDERLAND 28,150 (1,800)
13. Tsjechië 25,700 (0,900)
14. Denemarken 25,500 (1,375)
15. Cyprus 24,875 (3,250)

(tussen haakjes de score van dit seizoen)

Bron: Bert Kassies

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Poll

Gaat Nederland de race met Oostenrijk winnen?

(19282 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws