Van Dijk verslaat Messi en Ronaldo en is Europees voetballer van het jaar

Van Dijk verslaat Messi en Ronaldo en is Europees voetballer van het jaar

29-08-2019 19:18 Laatste update: 19:39
102

Virgil van Dijk is donderdag door de UEFA verkozen tot Europees voetballer van het jaar. De 28-jarige verdediger van Oranje en Liverpool kreeg de prijs uitgereikt na de loting voor de groepsfase van het miljardenbal. Hij verslaat Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.

Van Dijk werd eerder in Monaco al gekozen tot beste verdediger van het voorbij Champions League-seizoen. Bovendien is hij nog in de race voor de FIFA-award en werd hij al uitgeroepen tot beste speler in Engeland. De aanvoerder van het Nederlands elftal was het afgelopen seizoen een belangrijke schakel in de ploeg van manager Jürgen Klopp, dat de Champions League won. Niet alleen in defensief opzicht was Van Dijk van waarde. Ook scoorde hij in de duels met Bayern München en FC Porto in de knock-out-fase.

In vijftig officiële duels maakte Van Dijk in totaal zes goals en was hij vier keer de aangever. Hij had daarnaast een imposante statistiek in handen: geen enkele tegenstander slaagde er het afgelopen seizoen in om hem voorbij te dribbelen.

Met zijn uitverkiezing is Van Dijk de opvolger van Luka Modric. Daarmee gaat de prijs voor het tweede jaar op rij voorbij aan Ronaldo en Messi. De Portugees legde al vier keer beslag op de eretitel, Messi was drie keer de beste. De Argentijn werd wel uitgeroepen tot beste aanvaller.