De transferzomer van Feyenoord: Argentijnse uitsmijter en klucht rond Tapia

De transferzomer van Feyenoord: Argentijnse uitsmijter en klucht rond Tapia

Gepubliceerd: vrijdag 6 september 2019 om 10:00vr 06-09-2019 om 10:00

Laatste update: vrijdag 6 september 2019 om 10:03vr 06-09-2019 om 10:03

Na hectische maanden vol geruchten, grote aankopen en vertrokken sterren kan de balans worden opgemaakt in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam. Hoe is de zomerse transferperiode verlopen voor de traditionele top-drie? VoetbalPrimeur zet deze week alles op rij. Nu de blik op Feyenoord.

Mutaties

Bij aanvang van de transferzomer wisten Jaap Stam en Martin van Geel-opvolger Sjaak Troost dat zij zonder noemenswaardig budget aan de slag moesten gaan. Eérst verkopen, dan pas investeren, was het devies. Twee basisspelers verlieten De Kuip voor relatief hoge transfersommen. Tonny Vilhena en Jeremiah St. Juste leverden opgeteld 18 miljoen euro op. Daar kwam later nog een bescheiden bedrag bij, dankzij de verkoop van Emil Hansson aan Hannover 96. 

Waar Ajax en PSV dragende krachten aan grote clubs uit Europese topcompetities verkochten, was er op dat vlak weinig spektakel in Rotterdam-Zuid. In augustus werd de selectie ingekrompen en stuurde Troost onder meer Calvin Verdonk (FC Twente), Bart Nieuwkoop (Willem II) en Crysencio Summerville (ADO) op huurbasis weg. 


Weg: Tonny Vilhena (Krasnodar, 9 miljoen), Jeremiah St. Juste (FSV Mainz, 9 miljoen), Emil Hansson (Hannover 96, 1 miljoen), Mo El Hankouri (FC Groningen, transfervrij), Joris Delle (Orlando Pirates, transfervrij), Jordy Clasie (was gehuurd), Bart Nieuwkoop (Willem II, huur), Calvin Verdonk (FC Twente, huur), Dylan Vente (RKC Waalwijk, huur), Ramon ten Hove (FC Dordecht, huur), Jordy Wehrmann (FC Dordrecht, huur), Crysencio Summerville (ADO Den Haag, huur) 
Totaal:
19 miljoen euro

Feyenoord wachtte letterlijk tot het allerlaatste moment om z'n grootste aankoop van deze zomer te presenteren. De Argentijnse verdediger Marcos Senesi kwam voor 7 miljoen euro over van San Lorenzo. Onderhandelingen over Senesi duurden volgens Voetbal International een maand. Slechts één keer eerder betaalde de club een dergelijk bedrag voor een nieuwe speler. Dat was voor Danko Lazovic, zestien jaar geleden. 

Hoge afkoopsommen zijn verder niet besteed aan Feyenoord. Met Luciano Narsingh, Leroy Fer en Liam Kelly werden drie transfervrije spelers uit het Championship aangetrokken. George Johnston kwam voor enkele tonnen over van Liverpool en met Rick Karsdorp en Edgar Ié, allebei op huurbasis ingelijfd, kreeg de achterhoede een aardige kwaliteitsimpuls. 

Nieuw: Marcos Senesi (San Lorenzo, 7 miljoen), George Johnston (Liverpool, 300.000 euro), Leroy Fer (Swansea City, transfervrij), Luciano Narsingh (Swansea City, transfervrij), Nick Marsman (FC Utrecht, transfervrij), Liam Kelly (Reading, transfervrij), Rick Karsdorp (AS Roma, huur), Edgar Ié (Trabzonspor, huur) 
Totaal: 7,3 miljoen euro


De blijvers

Het Legioen hield z'n adem in toen bekend werd dat PSV Steven Berghuis op het oog had als opvolger van collega-international Steven Bergwijn. Laatstgenoemde stond in de belangstelling van Ajax: de kampioen van Nederland overwoog naar verluidt om tientallen miljoenen te betalen voor Bergwijn en zo een sneeuwbaleffect te creëren in de Nederlandse top. Omdat die deal niet van de grond kwam, bleef ook Berghuis in Rotterdam. Uiteindelijk signeerde de linkspoot zelfs een nieuw, sterk verbeterd contract. 

Jan-Arie van der Heijden maakte geen geheim van zijn wens om te vertrekken bij Feyenoord. De routinier werd onder meer gelinkt aan een transfer naar Turkije en Griekenland. Van der Heijden kreeg zijn gewenste overstap uiteindelijk niet. Hij lijkt nu buiten de boot te vallen onder Stam. Dat laatste geldt ook voor Yassin Ayoub, die de laatste weken niet eens meer tot de wedstrijdselectie behoorde. In de eerste weken van het seizoen is gebleken dat de middenvelder niet in de plannen van Stam voorkomt. 


Opvallend

Rond Renato Tapia ontstond een heuse klucht toen een gepikeerde Troost tijdens de open dag van de club zei dat de middenvelder móest vertrekken. Tapia, vorig seizoen nog verhuurd aan Willem II, hadden een lucratieve aanbieding uit Rusland naast zich neergelegd - en de technisch directeur voelde zich daardoor gepiepeld. Feyenoord kan het zich simpelweg niet permitteren om Tapia volgend jaar transfervrij te laten gaan en daarmee miljoenen euro's te verspelen.  

De international leek op ramkoers te liggen, maar inmiddels hangt de vlag er heel anders bij. De laatste weken maakt Tapia als basisspeler indruk. Met Leroy Fer en Orkun Kökcü vormt hij een prima middenveld. In de wandelgangen klinkt inmiddels het gerucht dat Feyenoord en Tapia mogelijk gaan praten over een nieuwe verbintenis. Eind goed, al goed? 

Het resultaat

Scepsis was er in Rotterdam toen Stam, Troost en adjudant Dirk Kuyt deze zomer aan een zware transferklus begonnen. Hoe zou dat aflopen, met een onervaren td zonder netwerk én - veel zorgelijker - een lege bankrekening? 

Het lijkt er inmiddels op dat met minimale middelen het onderste uit de kan is gehaald. De aanvankelijk zo labiel ogende achterhoede is op drie posities versterkt. Als de verhalen kloppen, is topaanwinst Senesi een absolute versterking. Ié maakte tijdens zijn eerste duels ook een alleraardigste indruk en de kwaliteiten van Karsdorp zijn bekend. Met dat trio, plus linksback Ridgeciano Haps en Kenneth Vermeer in hun rug, heeft Stam een mooi fundament om op te bouwen. 

Zodra Narsingh en Fer volledig fit zijn en de geblesseerde Nicolai Jörgensen zich ook weer op het trainingsveld meldt, staat er een prima Feyenoord dat op meerdere fronten hoge ogen kan gaan gooien. Kleine kanttekening dan: een extra spits was zeer welkom geweest. Zodra Jörgensen wegvalt, is er geen namelijk waardig alternatief voorhanden. Narsingh bleek op geen succes. Aan de andere kant biedt het gebrek aan een ervaren back-up weer de kans aan Naoufal Bannis, van wie onder meer Willem van Hanegem groot fan is.

Cijfer voor de transferzomer van Feyenoord: 7

Wat is jouw cijfers voor de transferzomer van Feyenoord? Hoe hoog gaan de Rotterdammers dit seizoen eindigen? Deel het in de comments! 

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws