Overtuigende start voor flitsend Ajax: Lille op ruime nederlaag getrakteerd

Overtuigende start voor flitsend Ajax: Lille op ruime nederlaag getrakteerd

17-09-2019 22:50 Laatste update: 22:52
201

Ajax is zeer overtuigend begonnen aan het nieuwe seizoen in de Champions League. De ploeg van trainer Erik ten Hag boekte dinsdag in de Johan Cruijff Arena een riante zege op het Franse Lille: 3-0. Valencia won het andere duel in de poule.

Ajax greep snel het initiatief en combineerde er lustig op los. Het leverde na een klein kwartier een serieuze kans op voor uitblinker Hakim Ziyech, die na een fraaie actie hard op de paal schoot. Hoewel Lille bij vlagen gevaarlijk was via de counter, kwam de openingstreffer van de Amsterdammers niet uit de lucht vallen. Quincy Promes kopte raak uit een voorzet van Nicolas Tagliafico.

Het spelbeeld veranderde na die treffer aanvankelijk niet: Ajax domineerde en zocht naar openingen. Promes maakte aanspraak op een tweede treffer, maar schoot te gehaast. Gaandeweg de eerste helft werd de ploeg van Ten Hag steeds slordiger. Het resulteerde onder meer in een grote kans voor Jonathan Ikoné, maar André Onana bracht knap redding met zijn benen. Op het moment dat Ajax weer kansrijk leek te worden, floot de arbiter opvallend genoeg midden in de aanval af.

Ook aan de tweede helft begon Ajax zeer sterk. Onder meer Ziyech, die het op zijn heupen had, stichtte gevaar en in de vijftigste minuut was het raak via Edson Álvarez. De Mexicaan kreeg de bal in de zestien van Neres en schoot uit een moeilijke hoek raak. De thuisploeg had de smaak te pakken en trakteerde de fans op flitsende aanvallen. Lille kwam er sporadisch uit, maar Jonathan Bamba schoot huizenhoog over en Onana bracht opnieuw knap redding na een poging van Victor Osimhen.

Een half uur voor tijd gooide Ajax het duel in het slot. Tagliafico, slechts 1.73 meter lang, kopte raak uit een hoekschop van Ziyech. De Amsterdammers zaten daarmee in een zetel. Ten Hag gunde onder meer Noa Lang zijn Champions League-debuut en ook Klaas-Jan Huntelaar viel in. Ziyech en Neres werden bedankt, ongetwijfeld met de topper tegen PSV in het achterhoofd.

In de slotfase ging het tempo omlaag, al moest Onana voor de derde keer uitstekend optreden toen Zeki Çelik in stelling werd gebracht. Voor Ajax was het hoe dan ook een uitstekende start van het Champions League-seizoen.

Valencia wint op Stamford Bridge
De andere wedstrijd in groep H eindigde in een verrassende overwinning voor Valencia. Een treffer van Rodrigo een kwartier voor tijd deed Chelsea in Londen de das om: 0-1. Ross Barkley kreeg een uitgelezen kans op de gelijkmaker na hands van Daniel Wass, maar hij schoot de strafschop over het doel van Jasper Cillessen heen.