Zes conclusies na kraker: Ajax-sterren geven niet thuis, gouden greep Van Bommel

Zes conclusies na kraker: Ajax-sterren geven niet thuis, gouden greep Van Bommel

Gepubliceerd: zondag 22 september 2019 om 19:30zo 22-09-2019 om 19:30

Laatste update: zondag 22 september 2019 om 19:37zo 22-09-2019 om 19:37

Zeker niet hoogstaand, wel hoogst interessant. Dat is het algemene gevoel na de kraker tussen PSV en Ajax in het Philips Stadion. De twee topteams hielden elkaar zondag op een gelijkspel: 1-1. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies na de remise. 

Aanvallers ondermaats
Uiteraard werd in aanloop naar de eerste echte topper van dit Eredivisie-seizoen veel gezegd en geschreven over de aanvallers en 'cowboys' van Ajax en PSV. Steven Bergwijn, Donyell Malen, Dusan Tadic, David Neres: een voor een hebben ze de klasse om een wedstrijd te beslissen met een geniaal moment. Wat zij zondag lieten zien in het Philips Stadion, viel echter vies tegen. Neres werd na de pauze gewisseld, Tadic haalde geen voldoende en Bergwijn evenmin. Malen compenseerde een wedstrijd waarin hij behoorlijk onzichtbaar was met een belangrijk doelpunt. 

Onherkenbare Ziyech
Was Hakim Ziyech, al weken in bloédvorm, eigenlijk wel fit zondagmiddag? Had hij ergens last van? Of heeft het Marokkaanse meesterbrein van Ajax dus blijkbaar ook weleens een offday? De man die zijn elftal dit seizoen voortdurend bij de hand neemt, liet het - net als Tadic - behoorlijk afweten in Eindhoven. Een goede Ziyech had mogelijk het verschil kunnen maken. Misschien begint het bomvolle schema van Ajax nu al z'n tol te eisen. 

Ihattaren: wauw
De man met de meeste balcontacten van de middag en hoe dan ook de absolute uitblinker van een vlakke topper: Mohamed Ihattaren. De zeventienjarige linkspoot speelde voor de derde keer in een week tijd een dijk van een wedstrijd. Ihattaren had de pech dat hij z'n uitmuntende optreden niet kon bekronen met een goal. André Onana greep fantastisch in toen een vrije trap van de tiener het doel in leek te vliegen. Wat een supertalent is dit. Mochten de KNVB en bondscoach Ronald Koeman nog enigszins dubben, dan zijn die laatste twijfels deze week ontegenzeggelijk weggenomen. In deze vorm is Ihattaren een absolute aanwinst voor onze nationale ploeg. 

Doelpunt? Geen wissel
Best grappig en niet vaak gezien: Quincy Promes stond op het punt om gewisseld te worden door Erik ten Hag toen hij na de pauze de openingstreffer maakte in Eindhoven. Dat deed z'n trainer blijkbaar besluiten om Promes te laten staan. Niet de Oranje-aanvaller, maar de onzichtbare Neres ging uiteindelijk naar de kant. Donny van de Beek verving hem en daarmee werd de Amsterdamse invulling van het middenveld en de voorhoede ook anders. 

Promes lijkt zich weer te moeten focussen op de posities aan de buitenkant nu Van de Beek back in business is. Ondanks belangrijke goals, zowel tegen PSV als een paar dagen terug in de Champions League, mist de Oranje-international het verfijnde van bijvoorbeeld Ihattaren en Ziyech. 


Plan B pakt goed uit
Een winnende trainer heeft altijd gelijk, luidt het gezegde. In dit geval gaat dat ook op voor een oefenmeester die een punt pakt na een achterstand. Met z'n basiself wist Mark van Bommel weinig potten te breken tegen Ajax. Een wissel van de Limburgse coach leverde PSV uiteindelijk een terecht punt op. Hij haalde controleur Jorrit Hendrix naar de kant en bracht met Cody Gakpo een extra aanvaller in de ploeg. PSV stond vanaf dat moment op het veld met vijf offensieve spelers. Luttele momenten na de wissel leverde Gakpo al de assist op Malen, die was ontsnapt aan de aandacht van zijn bewakers. Van Bommel durfde aanvallend te wisselen en zijn Plan B werd dus onmiddellijk beloond. 

Gemengde gevoelens
Tja, wat is nu het gevoel dat overheerst, na zo'n titanenstrijd die behoorlijk teleurstelde? Wie is de morele winnaar, PSV of Ajax? Beide teams en trainers kunnen waarschijnlijk leven met een punt. Beide titelrivalen speelden bepaald geen sterke wedstrijd. Het feit dat zowel Ziyech als Tadic een offday had, geeft fans uit Amsterdam vermoedelijk het gevoel dat een punt het maximaal haalbare was. Ajax gaf geen moment vol gas -  of kom dat niet? - en PSV kroop pas echt uit z'n schulp na de 0-1, met de verdiende gelijkmaker als resultaat. Een boeiende wedstrijd, maar geen topper die we ons lang zullen heugen. 

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws