Waarom PSV-parel Ihattaren zo'n goede wedstrijd speelde tegen Ajax

Waarom PSV-parel Ihattaren zo'n goede wedstrijd speelde tegen Ajax

Gepubliceerd: maandag 23 september 2019 om 11:10ma 23-09-2019 om 11:10

Vergeet Donyell Malen even, Mohamed Ihattaren is dé man van het moment bij PSV. VoetbalPrimeur analyseerde het zeventienjarige toptalent tegen Ajax.

Door Ruud Bijnen

De jongste speler op het veld, dat was Ihattaren zondag in Eindhoven. De thuiswedstrijd tegen Ajax was zijn eerste topwedstrijd in de Eredivisie. Mark van Bommel posteerde hem - net als de voorgaande wedstrijden - op de 10-positie, waarin hij een vrije rol had. Allereerst het verdedigende aspect: het valt op dat Ihattaren weinig energie steekt in het verdedigen op de man. Hij lijkt vrijgesteld te zijn van druk geven op de bal, want de aanvallende middenvelder deed dat niet of nauwelijks tegen Ajax - in elk geval minder dan de andere PSV-aanvallers.

Onlogisch is dat niet. Ihattaren heeft buitengewone kwaliteiten aan de bal, waardoor hij zijn energie volledig daarin mag steken van Van Bommel. Gezien zijn jonge leeftijd is dat ook niet gek. Ihattaren schermt vooral passlijnen naar tegenstanders af. Hij kantelt mee en is zichtbaar bezig met de overdracht van tegenstanders aan medespelers om hem heen. Tegelijkertijd staat hij altijd goed gepositioneerd voor de omschakeling naar de aanval.

In de eerste helft had Ajax het betere van het spel. PSV leek zich ingesteld te hebben op het balbezit van de Amsterdammers en loerde op de counter. Ihattaren had daarom een belangrijke rol. Als PSV de bal veroverde rond het eigen strafschopgebied, dan was zeventienjarige niet zelden het eerste aanspeelpunt in de omschakeling naar de aanval. In het centrum van de ruimte op het middenveld wisten zijn medespelers hem goed te vinden.


Typische situatie uit de eerste helft: Ajax heeft de bal op de helft van PSV, Ihattaren staat in het centrum van het geheel op ruime afstand van de bal en er is geen intentie om druk te zetten op de bal bij Daley Blind. De passlijn naar Hakim Ziyech wordt wel afgeschermd. Op het moment dat de bal veroverd wordt door PSV, staat Ihattaren vrij om de bal aan te nemen en naar voren te openen.

Vooral als PSV de bal heeft, komt Ihattaren tot leven. Hij weet altijd de ruimte te vinden en lijkt zelden in de dekking te staan. Zowel in de opbouw over de grond als bij ballen door de lucht naar dieper staande mensen, vervulde de nummer 24 een belangrijke rol. Goed getimed vond hij de ruimtes om de vallende bal bij de spits op te vangen, waarna hij altijd met het gezicht naar het Ajax-doel het spel probeerde voort te zetten. Het lijkt eenvoudig, maar dat inzicht hebben niet veel spelers in zich.


Ihattaren anticipeert op waar Malen de bal het beste kan laten vallen. Hij start op tijd, met de juiste snelheid en richting, en beweegt weg van zijn tegenstander naar de ruimte op rechtsvoor. Niet naar links, want daar staat Bruma.

Alleen in de eindfase was de samenwerking tussen Ihattaren en zijn teamgenoten niet optimaal. Zowel op links als op rechts kwam hij een enkele keer knap door en zette hij voor, maar de andere aanvallers stonden niet op de goede posities. Bij zijn mooiste actie, in de 66ste minuut waarbij hij Nicolás Tagliafico poortte en Lisandro Martínez tot twee keer toe het bos instuurt, werd de bal door Bruma naast gewerkt. Als de support beter is en het resulteert in doelpunten, krijgen deze acties meer waarde.

Conclusie
Ihattaren is pas zeventien jaar, maar was in zijn eerste Eredivisie-topper de beste man aan PSV-zijde. Zijn kwaliteiten zijn onmiskenbaar. Met een aantal fraaie acties één-tegen-één liet hij dat met name zien. Daarom was het zonde dat zijn medespelers maar mondjesmaat profiteerden. In de omschakeling werd hij direct en indirect gevonden, vooral door zijn uitstekende gevoel voor het kiezen van de juiste positie en zijn gevoel voor timing. Ihattaren is vooral actief in balbezit. Defensief is hij vrijwel alleen bezig met het dichtzetten van de passlijnen. Nu is het zaak voor Ihattaren (en PSV) om zijn rendement te vergroten.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws