Derksen ziet morele verplichting: 'Hier gekomen om een beter leven te leiden'

Derksen ziet morele verplichting: 'Hier gekomen om een beter leven te leiden'

28-09-2019 12:30
257

Johan Derksen houdt er een duidelijke mening op na: jonge voetballers met een dubbele nationaliteit die zijn opgegroeid in Nederland, horen voor Oranje te kiezen. Dat stelt de analist in een uitgesproken betoog in De Telegraaf.

"Ik vind dat een jongen die in Nederland is geboren, hier groot is geworden, is opgeleid en heeft geprofiteerd van alle sociale faciliteiten in dit land, de morele verplichting heeft om ook voor Nederland uit te komen. Ik vind het bijzonder ondankbaar als ze dat niet doen", zegt de Veronica Inside-nestor. "Stank voor dank. Alleen maar profiteren van Nederland en niks teruggeven."

Derksen denkt dat de familie van de spelers vaak druk uitoefenen. "Ouders die hun kind overtuigen dat ze moeten kiezen voor het land van herkomst, moeten zich wel realiseren dat zij niet uit Marokko of Turkije vertrokken zijn omdat dat land hun zo veel te bieden had. Die zijn naar Nederland gekomen omdat ze in dit land een beter leven konden leiden", vervolgt hij zijn relaas in de ochtendkrant. 

Volgens Derksen moet een speler voor het land kiezen waar hij zich het meest verbonden mee voelt. "Als ik me als Marokkaan zo enorm Marokkaans zou voelen, zou ik als de wiedeweerga in Marokko gaan wonen. Als jij in Nederland geboren bent en je wilt je hele leven in dit land blijven wonen, dan moet je je realiseren dat het niet meer dan normaal is dat je voor dit land uitkomt."

De analist is ook kritisch op de KNVB. De bond zou meer moeten doen om 'trotse jongens' uit Turkije en Marokko te overtuigen. 'De bond heeft hierin de afgelopen jaren hopeloos gefaald.' Hij maande bondscoach Ronald Koeman eerde al tot actie rond PSV'er Mohamed Ihattaren.