Tegenvoorstel European Leagues raakt inkomsten Ajax én Europese topcompetities

Tegenvoorstel European Leagues raakt inkomsten Ajax én Europese topcompetities

Gepubliceerd: woensdag 9 oktober 2019 om 18:14wo 09-10-2019 om 18:14

De European Leagues heeft enkele ingrijpende veranderingen op de agenda gezet voor zijn bijeenkomst in Londen volgende week. Het samenwerkingsverband van Europese competities wil onder meer af van clubinkomsten op basis van het coëfficiënt.

Ook raken de vier Europese topcompetities - de Premier League, Primera Division, Bundesliga en Serie A - hun vierde ticket voor de Champions League-groepsfase kwijt als het aan de European Leagues ligt. De organisatie komt daarmee met een tegenvoorstel voor de plannen van de ECA (European Club Association), die juist pleit voor een meer gesloten en lucratievere Champions League.

European Leagues-voorzitter Lars-Christer Olsson ziet kans van slagen, als de vier grote competities maar op dezelfde manier behandeld worden. "Als je vier directe plaatsen geeft aan de Premier League en er één weghaalt bij de Bundesliga, heb je een probleem", zegt hij in The Guardian. "De topcompetities zijn bereid deel te nemen aan de discussie als ze het zelfde worden behandeld."

European Leagues wil dus ook een einde aan de uitkering van de UEFA-premies op basis van een coëfficiënt afgeleid uit prestaties uit het verleden. Onder meer Ajax profiteert daar nu nog van. "Dat moet absoluut worden vervangen. De hele financiële verdeling moet onder de loep worden genomen. Onze boodschap is dat de solidariteit moet toenemen", aldus Olsson.

Ajax kreeg vorig seizoen ruim achttien miljoen euro op basis van het historische coëfficiënt. Dit jaar is dat zelfs iets meer dan 21 miljoen.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws