Operatie EK: al zes landen zeker van kwalificatie, veel groepen blijven spannend

Operatie EK: al zes landen zeker van kwalificatie, veel groepen blijven spannend

Gepubliceerd: dinsdag 15 oktober 2019 om 23:00di 15-10-2019 om 23:00

Na de voorlaatste interlandperiode nadert de EK-kwalificatie zijn apotheose. In november zal duidelijk worden welke twintig landen zich direct plaatsen voor het Europees kampioenschap, maar een aantal teams zijn nu al zeker van deelname aan het eindtoernooi. VoetbalPrimeur zet alles op een rijtje.

Italië en Oekraïne met zelfvertrouwen naar EK
Twee landen weten al dat ze eerste gaan worden in hun poule. Dat Italië in groep I bovenaan zou eindigen was gezien de minieme tegenstand van Finland, Bosnië en Griekenland wel de verwachting, maar de koppositie van Oekraïne in groep B is opvallend te noemen. De ploeg van Andriy Shevchenko heeft Portugal en Servië ver achter zich gelaten, waardoor die laatste twee landen onderling moeten uitmaken wie er samen met Oekraïne naar het EK gaan.

Op de valreep heeft Spanje zich dinsdagavond ook bij het rijtje van geplaatste ploegen gevoegd. Door een late goal bij Zweden (1-1) is La Furia Roja alleen nog maar in te halen door Zweden of Roemenië. Beide landen kunnen niet meer over Spanje heen, omdat ze nog tegen elkaar spelen.

Ook zekerheid voor België, Rusland en Polen
Ook onze zuiderburen hebben de EK-data al vrijgezet in hun agenda. België was het eerste land dat zich officieel kwalificeerde voor het eindtoernooi, aangezien er geen gastland is dat automatisch is geplaatst. In een groep met onder meer Rusland, dat ook al zeker is van het EK, Cyprus en Schotland waren de Belgen veruit de beste. Polen weet zich ook al verzekerd van drie groepswedstrijden in de zomer van 2020 dankzij een uitstekende reeks in groep G. Het lijkt erop dat Oostenrijk zich in die poule ook gaat plaatsen, maar Slovenië en Noord-Macedonië maken ook nog kans. Zij staan met nog twee wedstrijden te gaan vijf punten achter op het Alpenland.

Zes plaatsen zijn dus bezet en dat betekent dat er nog veertien EK-plekjes zijn die via de reguliere kwalificatie zijn te verdienen. Daarnaast komen vier landen via de play-offs van de Nations League op het eindtoernooi uit. Oranje kan zich tijdens de volgende interlandperiode met een gelijkspel bij Noord-Ierland plaatsen voor het eerste eindtoernooi sinds 2014.

Geplaatste landen:
Oekraïne (eerste in groep B)
Spanje (eerste of tweede in groep F)
Polen (eerste of tweede in groep G)
België (eerste of tweede in groep I)
Rusland (eerste of tweede in groep I)
Italië (eerste in groep J)

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws