EK-kwalificatie: Spanje zeker van EK, sleutelduel tussen Zweden en Roemenië wacht

EK-kwalificatie: Spanje zeker van EK, sleutelduel tussen Zweden en Roemenië wacht

15-10-2019 22:44 Laatste update: 22:49
Spanje 20 Reacties

Spanje heeft zich dinsdag geplaatst voor het EK 2020. De formatie van bondscoach Robert Moreno leek op een 1-0 nederlaag tegen Zweden af te stevenen, maar in de slotfase maakte Rodrigo Moreno gelijk: 1-1. 'Oranje-opponent' Roemenië verzuimde de tweede plaats over te nemen.

De Roemenen konden Zweden pootje lichten in groep F van de EK-kwalificatie, maar dan moest koploper Spanje wel winnen in de Friends Arena. La Furia Roja kon zonder de geschorste Sergio Ramos echter geen potten breken. Spanje had weliswaar het balbezit, maar Zweden kwam kort na rust op voorsprong. David De Gea - in de eerste helft ook al goed voor een fantastische save - verrichtte twee miraculeuze reddingen, maar driemaal was scheepsrecht voor oud-PSV'er Marcus Berg. Hij kopte in de kluts raak. De Gea viel een kwartier later geblesseerd uit.

Aan de andere kant leek Robin Olsen zijn doel schoon te houden. Spanje had moeite om tot kansen te komen, maar in blessuretijd stond invaller Rodrigo op de goede plaats. De aanvaller van Valencia schoot binnen na een hoekschop: 1-1. Door die remise zijn de Spanjaarden niet meer in te halen door Zweden en Roemenië. De Scandinaviërs behouden nog wel de tweede plaats.

Roemenië speelde namelijk gelijk tegen Noorwegen. Rechtsback Alexandru Mitrita zette de Roemeniërs op het goede spoor door een solo af te ronden. Waar Martin Odegaard en Bjorn Johnsen niet wisten te scoren, slaagde Alexander Sorloth daar in extremis echter wel in voor de Noren: 1-1. Daardoor heeft Roemenië nog altijd één puntje minder dan Zweden. Volgende maand wacht een sleutelwedstrijd: dan treffen beide landen elkaar in een directe strijd om de tweede plaats.

Mocht Roemenië zich plaatsen voor het EK, dan komt het sowieso in een groep met Nederland. Speelsteden Amsterdam en Boekarest zijn immers aan elkaar gekoppeld in Groep C. 

Ruime zege Italië in groep J
Italië gaf in Liechtenstein een vervolg aan de tot dusver perfecte kwalificatiereeks. De ploeg van bondscoach Roberto Mancini, die reeds geplaatst is, was met 5-0 te sterk voor de voetbaldwerg. Federico Bernardeschi opende al snel de score, maar pas twintig minuten voor tijd viel de 2-0 van Andrea Belotti. Daarna ging het alsnog hard via Alessio Romagnoli, Stephan El Shaarawy en Belotti.

John van 't Schip boekte eindelijk zijn eerste zege met Griekenland. Mede door een doelpunt van Willem II-aanvaller en basisdebutant Vangelis Pavlidis werd Bosnië-Herzegovina met 2-1 verslagen. Finland won met 3-0 van Armenië en koerst af op zijn eerste EK-deelname.

Spanning in Groep D om te snijden
In groep D is de strijd om de EK-tickets allerminst beslist. Zwitserland won met 2-0 van Ierland en komt daardoor op elf punten. Dat is er één minder dan koploper Ierland en nummer twee Denemarken. Georgië won nipt bij Gibraltar, dat wel voor het eerst deze kwalificatie wist te scoren: 2-3.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s