Update: 'WADA wil Rusland voor vier jaar schorsen: EK niet, WK wél in gevaar'

Update: 'WADA wil Rusland voor vier jaar schorsen: EK niet, WK wél in gevaar'

Gepubliceerd: woensdag 20 november 2019 om 13:40wo 20-11-2019 om 13:40

Laatste update: dinsdag 26 november 2019 om 09:21di 26-11-2019 om 09:21

Rusland dreigt uitgesloten te worden van de Olympische Spelen én het EK voetbal van komende zomer. Het wereldantidopingagentschap WADA vindt de antwoorden die de Russen mochten vormen bij bepaalde dopingstalen niet sluitend genoeg, claimt Het Laatste Nieuws.

Russische atleten werden eerder al geweerd van de Olympische Spelen in Rio van 2016 vanwege een grootschalig, door de staat ondersteund, dopingprogramma. Het WADA legt nu dus ook 'een flinke bom' onder het EK, schrijft de Belgische krant. Het gaat om dopingstalen uit de periode 2012-2015, die in januari werden overgedragen aan het WADA. Ze zouden door het Russische antidopingagentschap gemanipuleerd zijn. Ook zouden positieve stalen niet zijn vermeld.

De verdediging van de Russen is niet overtuigend genoeg, zo luidt de conclusie. 'Het WADA kreeg na onderzoek van een onafhankelijke commissie (CRC) op de antwoorden vanuit Rusland een negatief advies. Het CRC bevond de stalen 'non-compliant', of niet-conform met de antidopingreglementen', zo klinkt het. Het uitvoerend comité van het WADA komt op 9 december bijeen om een beslissing uit te spreken over Rusland. 

Rode Duivels en Oranje
Als het negatieve advies dan wordt bevestigd, kan Rusland uitgesloten worden van de Olympische Spelen en het EK voetbal 2020. De Russen kunnen in dat geval nog wel in beroep bij het sporttribunaal CAS. België zal de ontwikkelingen met belang volgen, aangezien de Rode Duivels nu al weten dat Rusland één van de tegenstanders is op het EK. Als Rusland wordt uigesloten, lijkt het ook niet meer zeker dat Oranje het opneemt tegen Oekraïne.

Het Russische antidopingprogramma werd in 2016 geschorst vanwege het grootschalige dopingprogramma, maar werd vorig jaar in ere hersteld op de voorwaarde dat het WADA toegang zou krijgen tot de dopingtests. Die dopingstalen werden begin dit jaar vrijgegeven, maar zijn nu dus als verdacht aangemerkt. 

Update: Het EK 2020 is niet in gevaar voor Rusland en speelstad Sint-Petersburg, maar het WK 2022 wél. Dat meldt The Guardian. Dat heeft alles te maken met het feit dat het Europees kampioenschap geen mondiaal toernooi is. De FIFA moet de schorsing van het WADA daarentegen overnemen. Volgens de Britse kwaliteitskrant luidt het advies van het wereldantidopingagentschap om de Russen voor vier jaar te schorsen.

Rusland zou naast het WK daardoor niet mogen deelnemen aan de Olympische Spelen. Het land werd eerder al uitgesloten van de Spelen van 2016 en 2018, omdat het op grote schaal had gesjoemeld met dopingstalen. Russische sporters die bewezen 'schoon' waren mochten wel onder een neutrale vlag deelnemen.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws