Twee keer winnen en Oranje zit in Pot 1: alles over de loting voor het EK 2020

Twee keer winnen en Oranje zit in Pot 1: alles over de loting voor het EK 2020

Gepubliceerd: woensdag 16 oktober 2019 om 14:00wo 16-10-2019 om 14:00

Laatste update: woensdag 16 oktober 2019 om 14:06wo 16-10-2019 om 14:06

Het ticket moet nog definitief veilig worden gesteld, maar wij gaan er alvast vanuit dat Nederland erbij zal zijn tijdens het allereerste EK dat 'all over Europe' gespeeld zal worden. En hoe gaat het dan verder? Op zaterdag 30 november wacht de loting in Boekarest, waarin Oranje in Pot 1, 2 óf 3 ingedeeld kan worden, afhankelijk van verscheidende, gecompliceerde factoren. Een tocht langs de UEFA-reglementen.

EK-kwalificatie
De bepalende factor in de potindeling is de einduitslag van de huidige EK-kwalificatie. De zes groepswinnaars met de meeste punten komen in Pot 1 terecht. Let op: aangezien de koplopers in Groep F tot J twee wedstrijden meer spelen dan de koplopers in de overige poules, worden hun resultaten tegen de hekkensluiters weggestreept. De vier overige groepswinnaars belanden in Pot 2, samen met de beste nummers twee uit de kwalificatiegroepen. De acht resterende runner-ups worden op basis van hun puntentotaal onderverdeeld in Pot 3 en 4. De laatste groep zal uiteindelijk aangevuld worden met vier play-offwinnaars.

Volgens de huidige stand van zaken zou Nederland in Pot 1 ingedeeld worden, samen met Oekraïne, Italië, België, Engeland en Spanje. Als de twee resterende kwalificatiewedstrijden gewonnen worden, blijft Nederland sowieso in Pot 1. Mocht Oranje toch nog achter Duitsland eindigen in de kwalificatiegroep, dan kan men nog afzakken naar Pot 2 of zelfs Pot 3, afhankelijk van de eindstanden in de overige poules. De potindeling volgens de huidige stand van zaken in de EK-kwalificatiereeks is als volgt.

Voorlopige potindeling (tussen haakjes het aantal punten in de kwalificatiereeks)
Pot 1: Oekraïne (19), België (18), Italië (18), Spanje (17), Engeland (15), Nederland (15)
Pot 2: Kroatië (14), Polen (13), Turkije (13), Ierland (12), Rusland (18), Frankrijk (16)
Pot 3: Duitsland (15), Oostenrijk (13), Tsjechië (12), Denemarken (12), Hongarije (12), Finland (12)
Pot 4: Portugal (11), Zweden (9), play-offdeelnemer, play-offdeelnemer, play-offdeelnemer, play-offdeelnemer.

Gastlanden
Nu zijn we er echter nog niet. De reglementen van de UEFA schrijven voor dat twee aan elkaar gekoppelde gastlanden niet bij elkaar in de pot mogen komen. Volgens de huidige standen gaat het mis bij Duitsland en Hongarije.

Groep A: Italië-Azerbeidzjan.
Groep B: Rusland-Denemarken.
Groep C: Nederland-Roemenië.
Groep D: Engeland-Schotland.
Groep E: Spanje-Ierland.
Groep F: Duitsland-Hongarije.

De UEFA kan nu twee beslissingen nemen: één van de twee overhevelen naar een hogere pot en vervangen door het laagst gerankte land van (in dit geval) Pot 2 óf één van de twee 'degraderen' naar een lagere pot en vervangen door het hoogst geklasseerde land van Pot 4. Volgens de huidige stand van zaken kunnen Frankrijk of Portugal dus nog verhuizen. Het UEFA Emergency Panel zal het laatste woord hebben.

Oranje-Roemenië
Als Nederland zich direct plaatst voor het EK, is het dus zeker van een plek in Groep C én minstens twee wedstrijden in Amsterdam. Als Roemenië (momenteel derde in zijn poule na Spanje en Zweden) zich ook direct plaatst, komt het bij Nederland in de groep en speelt het twee keer in Boekarest. Loting zal dan uit moeten wijzen of Nederland-Roemenië in de Johan Cruijff Arena of in de Arena Națională wordt gespeeld. Mocht Roemenië de boot volledig missen, dan speelt Oranje sowieso drie keer thuis in de poulefase.

En wat als de Roemenen eerst play-offs moeten spelen en zich daarna alsnog plaatsen? De UEFA heeft in al haar wijsheid besloten om de play-offs in maart 2020 in te plannen, terwijl de loting voor het eindtoernooi al in november 2019 plaatsvindt, op het moment dat vier van de 24 deelnemers nog niet eens bekend zijn... Het zou in theorie kunnen dat Oranje al tegen één van de direct geplaatste landen in Pot 4 loot, als Roemenië zich nog in de groepsfase meldt.

De UEFA-reglementen geven hier geen direct uitsluitsel over. Waarschijnlijk wordt Oranje uitgesloten van ontmoetingen met (in dit geval) Zweden en Portugal en wordt er in Groep C één plek opengelaten voor een play-offdeelnemer, mocht Roemenië zich alsnog plaatsen. Ook in deze situatie is het echter wachten op het oordeel van het UEFA Emergency Panel.

Wie kan Oranje nog meer loten?
Aangezien de poules van de organiserende landen vooraf al ingevuld zijn, weet Oranje dat het een aantal sterke tegenstanders kan ontlopen in de poulefase. Naast de landen in Pot 1 kunnen bijvoorbeeld Duitsland, Rusland en Denemarken pas in de tweede ronde op Ronald Koeman en de zijnen stuiten. Aangezien Nederland momenteel geen politieke conflicten heeft – zoals Rusland en Oekraïne dat wél hebben – kan het verder alle landen tegenkomen in de groepsfase.

Belangrijke data
16 november 2019: Noord-Ierland-Nederland
19 november 2019: Nederland-Estland
30 november 2019: Loting EK
26-31 maart 2020: Play-offs voor EK-kwalificatie
12 juni 2020: Openingswedstrijd EK
14 juni 2020: Eerste poulewedstrijd in Amsterdam
18 juni 2020: Tweede poulewedstrijd in Amsterdam
22 juni 2020: Derde poulewedstrijd in Amsterdam
12 juli 2020: Finale EK

Bron: UEFA

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws