Ballon d'Or-lof uit Noord-Ierland en Hongarije: 'Van Dijk is klassiek én modern'

Ballon d'Or-lof uit Noord-Ierland en Hongarije: 'Van Dijk is klassiek én modern'

Gepubliceerd: woensdag 4 december 2019 om 13:30wo 04-12-2019 om 13:30

Wat scheelde het weinig, maandagavond in het Parijse Théâtre du Châtelet: Lionel Messi haalde zijn zesde Ballon d'Or binnen, maar Virgil van Dijk volgde op slechts zeven punten afstand. Aan de stemmers uit onder meer Angola, Bahrein, San Marino, Tahiti, Noorwegen, Syrië, Vietnam, Zambia en Bosnië-Herzegovina heeft het echter niet gelegen. VoetbalPrimeur sprak met twee van de journalisten die Van Dijk bovenaan hun lijstje hebben gezet.

Darren Fullerton werkt voor de Noord-Ierse tak van The Mirror en verkoos Van Dijk boven Messi en Cristiano Ronaldo. "Messi en Maradona vormen wat mij betreft de top-twee aller tijden, Ronaldo zit daar nét onder. Maar ik heb naar de context van dit kalenderjaar gekeken", aldus Fullerton, die vol bewondering is over de prestaties van de Oranje-captain. "Hij kwam twee jaar geleden voor een recordbedrag naar Liverpool. Maar als je ziet wat hij de club gegeven heeft, dan is hij een absolute bargain gebleken."

Sinds hij eind 2017 voor de kerstboom poseerde met een Liverpool-shirt, haalden The Reds twee Champions League-finales en lijkt de eerste landstitel in dertig jaar een kwestie van tijd. Vorig seizoen was het krankzinnige puntentotaal van 97 niet genoeg, maar dit jaar moet het weer eens gebeuren voor. "Van Dijk was het laatste puzzelstukje voor Liverpool, een key player", oordeelt Fullerton.

De Noord-Ierse Ballon d'Or-stemmer krijgt bijval van zijn Hongaarse collega András Vincze. "Van Dijk is dit jaar uitgegroeid tot een toonaangevende verdediger op de Europese velden. Hij heeft de stijl van een klassieke én een moderne verdediger", aldus de schrijver van Nemzeti Sport, die de Bredanaar ook omschrijft als een 'key player' in het succesteam van Liverpool. "En hij heeft het Nederlands elftal vleugels gegeven."

Dat Van Dijk zo sterk gepresteerd heeft met de nationale ploeg en - met name - zijn club, was voor de Hongaarse afgevaardigde een belangrijk argument. "De Champions League is nu eenmaal de meest toonaangevende competitie in Europa." Fullerton kijkt echter verder. "Uiteraard twijfelt niemand aan Messi. Maar Van Dijk was wat mij betreft beter in dit kalenderjaar. Voor een centrale verdediger is het veel moeilijker om zo'n prijs te winnen, des te knapper dat hij zo dicht in de buurt is gekomen."

Het mocht uiteindelijk niet baten: Messi had de oud-speler van FC Groningen, Celtic en Southampton al afgetroefd in de FIFA-verkiezing en ging ook met de prijs van France Football aan de haal. Fullerton denkt echter dat Van Dijk een blijvertje is in de top van het Ballon d'Or-klassement. "Hij is pas 28, dus misschien wordt hij wel nóg beter in de komende drie jaren. Stel dat hij kampioen wordt met Liverpool, weer ver komt in de Champions League én sterk presteert op het EK... Een one hit wonder? Nee, zeker niet!"

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws