2018/2019 blijft topjaar: Ajax moet grens van 60 miljoen slechten in Europa League

2018/2019 blijft topjaar: Ajax moet grens van 60 miljoen slechten in Europa League

10-12-2019 23:00 Laatste update: 23:45
86

Ajax tikte vorig seizoen bijna de honderd miljoen euro aan Champions League-inkomsten aan, maar zal dat aantal niet opnieuw gaan benaderen. De Amsterdammers lieten zich dinsdag verrassen door Valencia en zijn – ondanks tien punten uit zes wedstrijden – klaar in het miljardenbal. Tijd voor de voorlopige eindafrekening.

Voorafgaand aan het Europese seizoen maakten we al de balans op: Ajax hield alleen al aan het elimineren van PAOK Saloniki en APOEL Nicosia circa 47,5 miljoen euro over. Dat bedrag was opgebouwd uit de startpremie (15,25 miljoen), de Europese prestaties van de voorbije tien jaar (21 miljoen), de tv-gelden (6 miljoen) én de kaartverkoop voor de drie thuiswedstrijden tegen Lille OSC, Chelsea en Valencia (5,25 miljoen).

Na de zes poulewedstrijden is daar nog eens negen miljoen euro bij gekomen. De UEFA hanteert een royaal premiesysteem in de groepsfase: elk behaald punt is goed voor negen ton. Ajax sluit af met tien punten en heeft dus een basisbedrag van negen miljoen bij elkaar gevoetbald. Plaatsing voor de laatste zestien had een extraatje van 9,5 miljoen euro opgeleverd, maar dat zit er dus niet in voor Ajax.

In plaats daarvan lonkt een bonus van vijf ton voor het bereiken van de laatste 32 van de Europa League. Mocht Ajax zich oprichten en de Europa League winnen, harkt het in totaal 17,5 miljoen euro aan bonussen binnen: 1,1 miljoen voor de achtste finales, 1,5 miljoen voor de kwartfinales, 2,4 miljoen voor de halve finale, 4,5 miljoen voor een finaleplek en vier miljoen voor de winnaar, plus een startpremie van 3,5 miljoen euro voor de Europese Super Cup. Een kwartfinaleplek in de Champions League is echter al goed voor 10,5 miljoen...

Samenvattend: Ajax heeft bijna 59 miljoen euro overgehouden aan zijn avontuur in de Champions League en mag één treetje lager proberen om dat aantal verder op te krikken. In het meest gunstige geval speelt Ajax nog vier Europese thuiswedstrijden en houdt het uiteindelijk de cup zonder grote oren omhoog. Dit zou goed zijn voor circa 24 miljoen euro: de bovengenoemde prestatiebonus van 17,5 miljoen plus om plus een bedrag nabij de zeven miljoen – 4 maal 1,75 – aan verkochte kaartjes. Natuurlijk geen misselijke bedragen, maar 2018/2019 blijft voorlopig hét financiële topjaar.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)