Eindrapport Ajax: dit zijn de cijfers na de Champions League-poulefase

Eindrapport Ajax: dit zijn de cijfers na de Champions League-poulefase

Gepubliceerd: woensdag 11 december 2019 om 16:00wo 11-12-2019 om 16:00

Laatste update: woensdag 11 december 2019 om 16:54wo 11-12-2019 om 16:54

Het Champions League-avontuur van Ajax zit erop. Na een enerverende poulefase stonden de Amsterdammers na vijf wedstrijden op tien punten, maar dit bleek uiteindelijk niet genoeg. Wie trokken Ajax er doorheen en wie konden geen constant niveau halen? Dit is het eindrapport, gebaseerd op de gemiddelden van eerder gegeven rapportcijfers.

Ajax begon de Europese campagne in het hoofdtoernooi met klinkende 3-0 zeges op Lille en Valencia, waarna er een veelbesproken en controversieel tweeluik volgde met Chelsea. Ajax hield daar slechts één schamel puntje aan over, waardoor plaatsing een stuk minder zeker leek. Er werd wel weer gewonnen in Frankrijk tegen Lille. Vervolgens mocht Ajax in eigen huis niet verliezen maar Valencia, maar in de Johan Cruijff ArenA ging het fout. Valencia won met 0-1 en Ajax moet zich na de winterstop melden in de Europa League.

Ten Hag deed tijdens de groepsfase een beroep op 23 spelers. Klaas-Jan Huntelaar, Zakaria Labyad, Siem de Jong en Jurgen Ekkelenkamp kregen te weinig speelminuten om mee te nemen in deze eindconclusies.

Andre Onana | 6 keer beoordeeld | 7,3

We trappen meteen af met de hoogst beoordeelde Ajacied. Onana vormde de rots in de branding achterin bij Ajax en zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat Ajax een aantal wedstrijden goed wegkwam. Hij keepte met een 8,5 zijn beste pot in Valencia, maar de Kameroener heeft eigenlijk elke wedstrijd wel een cruciale rol gespeeld met zijn reddingen. De doelpunten die hij wel tegen kreeg waren treffers waar weinig tegen viel te doen, zoals de goal van Rodrigo in de slotwedstrijd van de poulefase.

Sergiño Dest | 5 keer beoordeeld | 6,2

Dest begon de groepsfase uiterst knap met een goed optreden tegen Lille. Ook tegen Valencia speelde hij prima, maar daarna ging het langzaam bergafwaarts. Met name tijdens de thuiswedstrijd tegen Chelsea had hij de grootste moeite met zijn directe tegenstander, Callum Hudson-Odoi. Thuis tegen Valencia viel hij, min of meer noodgedwongen, in en bracht hij wat extra elan aan het spel van de Amsterdammers.

Noussair Mazraoui | 3 keer beoordeeld | 6,3

Vorig jaar nog van cruciale waarde voor het team van Erik ten Hag met bijvoorbeeld zijn late doelpunt tegen Benfica en zijn 1-1 tegen Bayern München. Dit jaar bleek hij voorbijgestreefd door Dest. Tegen Chelsea-uit bewees hij weer eens zijn waarde, om vervolgens op het middelveld tegen Lille zwaar door de mand te vallen (hij kwam goed weg bij een mogelijke tweede geel-situatie). In de slotwedstrijd tegen Valencia was Mazraoui een van de spelers die wél zijn niveau wist te halen.

Joël Veltman | 5 keer beoordeeld | 5,8

Veltman is traditioneel een van de meest bekritiseerde Ajacieden, en ook dit seizoen is daar geen uitzondering op. Veltman haalde in de meeste wedstrijden een prima, degelijk niveau. Uit bij Chelsea en thuis tegen Valencia viel hij wel behoorlijk door de mand in het hart van de defensie. Resultaat: deze wedstrijden van hem worden sneller onthouden. Veltman noteert uiteindelijk het laagste gemiddelde cijfer van de Ajax.

Daley Blind | 5 keer beoordeeld | 6,6

De constantheid zelve bewijst dit jaar weer eens waarom Ajax zijn recordbedrag verbrak om hem terug te halen naar Amsterdam. De slimme verdediger bewees elke wedstrijd wel zijn waarde met zijn slimme positionering, leiderschap en opbouwende vermogen. Ook zonder De Ligt hield Blind zich uitstekend staande en was hij misschien zelfs wel nóg beter dan vorig jaar. Blind scoorde drie keer een 7 en een 6,5. Hij liet alleen bij uit bij Chelsea zijn team achter, doordat hij met zijn tweede geel kon vertrekken.

Perr Schuurs | 2 keer beoordeeld | 6,5

Schuurs mocht zijn eerste minuten van de groepsfase noodgedwongen maken in Londen, nadat Veltman en Blind met rood van het veld gestuurd werden. Hij vulde dit uitstekend in en trok met Ajax een 4-4 gelijkspel over de streep. Schuurs mocht door de schorsingen van Veltman en Blind opdraven tegen Lille en deed dat met verve. De Limburgse jongeling hield zich in Frankrijk uitstekend staande en bewees een kans te verdienen in de basis. Die kans kwam er echter niet.

Nico Tagliafico | 6 keer beoordeeld | 6,8

Tagliafico stelt zelden teleur, zo was hij ook dit seizoen weer een van de betere Ajacieden in het miljoenbal. De energieke Argentijn ging met zijn spel weer elke wedstrijd voorop in de strijd en bood zowel aanvallend als defensief weer bergen aan kwaliteit in het team van de Amsterdammers. Hij speelde zijn minste pot, net zoals bijna al zijn teamgenoten, thuis tegen Valencia.

Edson Álvarez | 6 keer beoordeeld | 6

De Mexicaanse miljoenenaankoop van Overmars werd aanvankelijk gehaald als centrale verdediger, maar speelde in de Champions League alle zes zijn wedstrijden op het middenveld. Zijn gemiddelde cijfer typeert het spel van Álvarez. Niet slecht, maar ook niet opvallend of onderscheidend. Hij beleefde zijn hoogtepunt thuis tegen Lille, waar hij de 2-0 voor zijn rekening nam.

Lisandro Martínez | 6 keer beoordeeld | 6,5

Martínez werd net als zijn Zuid-Amerikaanse collega gehaald voor de defensie, maar veroverde snel een basisplaats op het middenveld van Ten Hag. Hij bewees met name in de eerste wedstrijden al snel om voetballend een hoop toe te voegen op het middenveld en speelde thuis tegen Lille een wereldpot, met een welverdiende 8,5 tot gevolg. Hij vulde zijn rol als centrale verdediger tegen Lille-uit ook uitstekend in. Aan de andere kant speelde hij erg slordig thuis tegen Chelsea en Valencia.

Donny van de Beek | 5 keer beoordeeld | 6,8

De nummer 10 van Ajax ontbrak de eerste wedstrijd van de campagne nog met een blessure, en er werd in Amsterdam reikhalzend uitgekeken naar zijn terugkeer. Hij bewees uit bij Valencia zichzelf meteen weer als de motor van Ajax en speelde daar zijn beste pot. De rest van de poule bleef hij op een constant niveau voetballen en zakte nimmer door de ondergrens. Zelfs thuis tegen Valencia was hij een van de meest dreigende spelers in een armzalig Ajax.

David Neres | 2 keer beoordeeld | 6

Neres speelde vorig jaar een cruciale rol in de equipe van Ten Hag, maar daar kwam dit jaar niks van terecht. De Braziliaan kwam door de komst van Promes en blessureleed bijna niet in actie in de Champions League. Hij had zijn vorm nog niet uit bij Valencia en ook tegen Chelsea kwam hij amper in zijn spel.

Quincy Promes | 5 keer beoordeeld | 7,2

Dé absolute verrassing van Ajax dit seizoen. Promes wist snel een belangrijke rol in het elftal op te eisen en bewees vervolgens waarom. Hij wist elke wedstrijd te scoren, al telde zijn doelpunt thuis tegen Chelsea door minimaal buitenspel niet. Thuis tegen Valencia werd hij nadrukkelijk gemist en leek ook Ziyech minder te renderen. Zijn zeer sterke groepsfase levert hem met een gemiddelde van 7,2 na Onana het hoogste cijfer op. Verdiend.

Hakim Ziyech | 6 keer beoordeeld | 7,1

De tovenaar en het creatieve brein achter dit Ajax. Heeft ook dit jaar weer magische dingen laten zien in het miljoenenbal, de competitie waar Ziyech toch het best tot zijn recht komt. De Marokkaans international ontwikkelde een niet te stoppen tandem met Promes en was belangrijk met goals en assists. Hij speelde thuis tegen Chelsea en Valencia wat mindere wedstrijden, waardoor zijn gemiddelde toch nog wat is gekelderd.

Dusan Tadic | 6 keer beoordeeld | 6,4

De tot spits omgetoverde Serviër was dit jaar minder dwingend en beslissend dan vorig jaar. Desondanks bewees Tadic zeker zijn waarde op andere manieren in het aanvallende spel van Ajax. Hij speelde duidelijk meer in dienst van zijn teamgenoeten. Met zijn loopacties, kracht aan de bal en slimmigheden zorgde hij ervoor dat spelers als Promes en Ziyech konden pieken.

Noa Lang | 2 keer beoordeeld | 5,8

Kon de afgelopen weken, mede door blessuregevallen, op steeds meer speelminuten rekenen bij Ajax. Lang viel uitstekend en onbevangen in tegen Lille in Frankrijk. Zijn goede spel werd beloond met een basisplaats tegen Valencia, maar daar werd pijnlijk duidelijk dat hij toch nog niet klaar is voor het grote werk. Lang speelde een zenuwachtige en zéér matige pot en werd in de tweede helft uit zijn lijden verlost door het inbrengen van Klaas-Jan Huntelaar.

(Brian van Hinthum/VoetbalPrimeur)

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws