Europese inkomsten PSV en Feyenoord steken schril af bij verdiensten Ajax

Europese inkomsten PSV en Feyenoord steken schril af bij verdiensten Ajax

13-12-2019 09:08
144

Voor PSV en Feyenoord zijn de druiven zuur na de uitschakeling in de Europa League. De inkomsten van de Nederlandse topclubs in Europa blijven dit seizoen onder de tien miljoen euro.

Vooral voor PSV is het verschil groot. De Eindhovenaren haalden vorig seizoen in de Champions League nog 34 miljoen euro op. De miljoenen die in de Europa League verdeeld worden, steken daar schril bij af.

PSV strandde dit seizoen in de voorronde van het miljardenbal tegen FC Basel en rekende in de voorronde van het tweede clubtoernooi af met FK Haugesund. Dat leverde respectievelijk 380.000 en 280.000 euro op, schrijft het Eindhovens Dagblad. Via Apollon Limassol bereikte PSV de groepsfase van de Europa League, waardoor het 5,8 miljoen euro mocht bijschrijven. Dat is opgebouwd uit het normale startgeld en een bedrag op basis van het clubcoëfficiënt.

In de groepsfase van de Europa league verdiende PSV door zeges op Sporting Portugal en Rosenborg (2x 570.000 euro) en gelijke spelen tegen LASK Linz en Rosenborg (2x 190.000 euro) in totaal nog 1.520.000 euro. Daar komen tot slot de inkomsten uit televisiegeld en kaartverkoop nog bij. In totaal incasseert PSV naar schatting iets meer dan negen miljoen euro.

Feyenoord scoorde net iets minder dan PSV. De Rotterdammers strijken circa zes miljoen euro op. Voor AZ, dat wél de volgende ronde bereikte, staat de teller momenteel op 8,5 miljoen. Net als bij Ajax, dat door zijn deelname aan de Champions League nu al verzekerd is van bijna zestig miljoen euro, kunnen die inkomsten nog wel stijgen.