AZ kan borst natmaken: 'Basel acht keer bekeken, zullen ze vast opnieuw doen'

AZ kan borst natmaken: 'Basel acht keer bekeken, zullen ze vast opnieuw doen'

Gepubliceerd: donderdag 20 februari 2020 om 09:00do 20-02-2020 om 09:00

Eerst PSV, nu AZ. Het Oostenrijkse LASK Linz mag proberen om een volgend hoofdstuk toe te voegen aan een toch al opmerkelijke zegetocht door Europa. De uitdager van regerend kampioen Ajax tegen de uitdager van regerend kampioen Red Bull Salzburg: hoe kijkt men in Oostenrijk aan tegen deze confrontatie?

LASK-trainer Valerién Ismaël denkt dat de kansenverhoudingen fifty-fifty zijn. De 44-jarige Fransman heeft AZ bij toeval al eens aan het werk gezien dit seizoen. "Hij heeft in voorbereiding op de wedstrijd tegen PSV naar PSV-AZ gekeken", vertelt LASK Linz-watcher Roland Korntner aan VoetbalPrimeur. "Hij weet dat ze erg aanvallend spelen, net als LASK", aldus de chef sport van het Oberösterreichisches Volksblatt.

AZ begint langzaam maar zeker voet aan de grond te krijgen in voetbalminnend Oostenrijk. "Wij kennen hier vooral Ajax, Feyenoord en PSV, maar wij als journalisten weten dat AZ ook heel sterk is. Mijn eerste indruk? Dat het lastig gaat worden tegen AZ", aldus Korntner.

LASK is echter ook niet een ploeg die zich zomaar opzij laat zetten, weten we sinds begin november. De landskampioen van 1965 was door financiële problemen ver teruggevallen, maar is in zes jaar tijd uitgegroeid van Regionalliga-ploeg tot Europese overwinteraar. Die Schwarz-Weißen lijken zelfs een serieuze gooi te kunnen doen naar de landstitel: onlangs greep het de koppositie in een directe confrontatie met Red Bull Salzburg, winnaar van tien van de laatste dertien kampioenschappen.

De kern van de spelersgroep speelt al jarenlang samen, kent elkaar door en door. Elke linie bevat één of meerdere sleutelspelers. "Keeper Alexander Schlager, aanvoerder Gernot Trauner achterin, James Holland (tussen 2010 en 2012 zonder veel succes onder contract bij AZ, red.) en Peter Michorl centraal op het middenveld en Thomas Goiginger voorin", gaat Korntner de sleutelspelers langs.

"Zij spelen altijd als team, daar onderscheiden ze zich vooral in: de ene speler weet precies wat de andere doet", vervolgt hij. "En ze zijn mentaal sterk." Dat bleek vlak voor de winterstop al tijdens de thuiswedstrijd tegen Sturm Graz: LASK stond na 23 minuten al met 0-3 achter, maar kwam terug tot 3-3. "En ze hadden nog kunnen winnen ook."

Hoe dan ook: AZ zal een tot de tanden toe bewapende tegenstander treffen. "In de Champions League-voorrondes speelden ze tegen FC Basel. Die hebben ze van tevoren acht keer live bekeken. Zullen ze bij AZ ongetwijfeld ook gedaan hebben."

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Poll

Gaat AZ het redden tegen LASK Linz?

(3713 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws