Eredivisie-vertrekkers: Schöne-situatie omgedraaid, code oranje voor Luuk de Jong

23 december 2019 om 15:18

Bijna vier maanden na de zomerse transferperiode is het tijd om het vizier op het buitenland te richten. Hoe gaat het met de spelers die vertrokken bij de top-vier clubs uit de Eredivisie voor een avontuur over de grens?

DE AJAX-VERTREKKERS
Ajax verloor met Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt twee absolute sterkhouders, maar onderschat ook zeker de rol van Lasse Schöne niet. De Jong mag zich inmiddels al een grote meneer noemen bij FC Barcelona. Hij heeft direct een basisplaats af kunnen dwingen en wordt nu al een van de beste middenvelders ter wereld genoemd. Het avontuur van De Jong in Catalonië heeft veel weg van een jongensdroom. Als je ook nog dagelijks met je idool Lionel Messi mag spelen kan het haast niet mooier. 

De wisselende verhalen komen uit Italië, waar De Ligt moeite heeft om zijn plek te vinden. Bij Ajax was hij de grote man, maar in Italië kent hij een moeizame start. Hij begon zwak aan het seizoen, werd een tijdje gepasseerd, kwam vervolgens sterk terug, maar maakte daarna toch weer wat foutjes. De Ligt begon de afgelopen vier wedstrijden van Juventus op de bank. Dat hij begin december uitgeroepen werd tot grootste talent ter wereld is een pleister op de wond.

Lasse Schöne wist genoeg nadat hij teleurstellend nieuws kreeg van Erik ten Hag en zich in de voorbereiding op dit seizoen wéér in de basis moest zien te knokken. Hij koos eieren voor zijn geld en vertrok naar het Italiaanse Genoa, waar hij een basisplaats heeft. Alleen zaterdag tegen Internazionale begon de Deen op de bank. Genoa knokt tegen degradatie en staat laatste in Italië. Dat zal ongetwijfeld een van de grootste veranderingen zijn voor Schöne, die bij Ajax zeven jaar lang om de prijzen speelde en gewend was om bijna iedere wedstrijd te winnen.

De Kasper Dolberg zoals we die leerden kenden in Nederland hebben we in Frankrijk nog niet gezien, maar OGC Nice heeft wel vertrouwen in de spits. Hij stond dertien keer in de basis en scoorde vijf keer. Zijn periode in Frankrijk begon zeer rumoerig met het veelbesproken horlogeincident. Dolberg werd bestolen door ex-ploeggenoot Lamine-Diaby Fadiga, die daarvoor op staande voet werd ontslagen. Het leverde hem veel onrust, maar ook een mooie vriendschap op met een ploeggenoot. Dolberg herstelt momenteel van een blessure. 

Lisandro Magallán zocht zijn heil in Spanje, nadat hij in Amsterdam totaal niet in het stuk voorkwam. Bij Alavés gaat het echter niet veel beter. Hij droeg tot nu toe zeven keer het shirt van Alavés en scoorde één keer. Zaterdag tegen FC Barcelona zat Magallán niet eens bij de selectie. We zijn achttien wedstrijden onderweg in Spanje. 

Ook voor Daley Sinkgraven is het aanpoten. Peter Bosz haalde hem naar Bayer Leverkusen onder meer omdat hij goed kent vanuit zijn periode bij Ajax, maar in Duitsland staat de teller pas op vier wedstrijden en krijgt Wendell de voorkeur op de linksbackpositie. Wel moet worden gezegd dat Sinkgraven twee keer geblesseerd is geraakt bij Leverkusen. Hij maakte tegen Juventus zijn basisdebuut in de Champions League, waarin hij het volgens Bosz verdienstelijk deed. 

Rasmus Kristensen timmert bij Red Bull Salzburg aardig aan de weg en maakt wekelijks zijn minuten, net als Maximilian Wöber. Beiden wisten met Salzburg bijna de groepsfase van de Champions League te overleven. 

DE FEYENOORD-VERTREKKERS
Het vertrek van Jeremiah St. Juste was een harde sportieve klap voor Feyenoord, dat daar wel negen miljoen euro voor kreeg. De 23-jarige rechtsback houdt zich keurig staande bij FSV Mainz in de Bundesliga en staat iedere week in de basis. St. Juste besteedt bij Mainz naar eigen zeggen nog meer aandacht aan zijn fysieke gesteldheid en let meer op zijn slaap en voeding. Hij ontbrak de afgelopen twee wedstrijden bij Mainz. Zaterdag tegen Bayer Leverkusen deed hij niet mee vanwege privéomstandigheden.

Met Emil Hansson gaat het in Duitsland een stuk minder goed. De Zweed maakte de overstap naar Hannover 96 en ondanks het feit dat hij wekelijks speelt, heeft hij nog geen enkele keer gescoord. Met Hannover gaat het sowieso niet bepaald crescendo: de club staat op een gevaarlijke veertiende positie in de 2. Bundesliga. 

Tonny Vilhena is met zijn Russische transfer een beetje uit het oog verdwenen, maar bij FK Krasnodar doet hij het goed. Vilhena wordt als een van de eersten op het wedstrijdformulier gezet door trainer Sergey Matveev. Alleen scoren lukt de middenvelder nog niet: hij vond in zeventien wedstrijden twee keer het net. Vorig jaar tekende Vilhena bij Feyenoord voor zes goals en het jaar daarvoor scoorde hij elf keer. Vilhena werkt bij Krasnodar hard om weer terug te keren bij Oranje.

DE PSV-VERTREKKERS
Van de spelers die afgelopen zomer bij PSV vertrokken blinkt niemand echt uit. Hirving Lozano maakte voor 42 miljoen euro de overstap naar SSC Napoli en speelt daar zijn wedstrijden, al is hij geen onbetwiste basisspeler. Ook zondag tegen Sassulo begon hij weer op de bank. Van een speler die bij PSV twee seizoenen op rij zeventien keer scoorde en 42 miljoen heeft gekost wordt simpelweg meer verwacht, want Lozano maakte dit seizoen pas twee goals voor Napoli. Misschien ziet de nieuwe trainer Gennaro Gattuso een belangrijkere rol weggelegd voor Lozano.

Luuk de Jong belandt bij Sevilla vaak tussen wal en schip, waardoor zijn situatie zorgwekkend is. Hij begon dit seizoen in de basis, moest zijn plek vervolgens inleveren, zat een aantal keren niet bij de wedstrijdselectie, om vervolgens weer in de basis te staan. De Jong scoorde dit seizoen slechts twee keer, maar het ontbreekt hem zeker niet aan kansen. Tegen FC Barcelona (4-0 verlies) miste hij bijvoorbeeld de ene na de andere mogelijkheid. Zaterdag tegen Mallorca werd hij na ruim een uur spelen naar de kant gehaald, al stond Sevilla toen wel met 0-2 voor.

Wil De Jong van zijn derde buitenlandse avontuur wél een succes maken, dan zal er in de tweede seizoenshelft wat moeten veranderen. De vraag is hoe kritisch Koeman is, de Oranje-bondscoach heeft meerdere keren duidelijk aangegeven dat De Jong als pinchhitter een voorsprong heeft op Wout Weghorst, die bij VfL Wolfsburg het ene na het andere doelpunt maakt.

PSV leverde met het vertrek van De Jong, Lozano en Angeliño zo'n vijftig doelpunten in. Laatstgenoemde speler was in Eindhoven een van de onmisbare schakels, maar zijn rentree bij Manchester City is allesbehalve succesvol te noemen. De club maakte gebruik van de terugkoopoptie, echter wordt de Spanjaard nauwelijks gebruikt door Pep Guardiola.

De man die bij PSV zo populair was verpietert op de City-bank: hij kwam dit seizoen pas zes keer binnen de lijnen en zat maar liefst negen keer op de bank. Tegen Leicester City (zaterdag) zat hij niet eens bij de wedstrijdselectie. Misschien dat Ajax of PSV hem uit zijn lijden kan verlossen? De kans op een rentree in Eindhoven lijkt door het ontslag van Mark van Bommel echter wel een stuk kleiner te zijn geworden.

DE AZ-VERTREKKERS
Guus Til verraste afgelopen zomer door voor achttien miljoen euro de overstap te maken naar Spartak Moskou. Zijn Russische avontuur loopt echter nog niet op rolletjes, zo gaf hij vorige week aan tegenover het clubkanaal van AZ. Til moet zijn draai in het 'grote' Moskou nog zien te vinden, maar ook voetballend is hij allesbehalve tevreden. Til kwam dit seizoen in competitieverband dertien keer binnen de lijnen.

Spartak Moskou speelt normaal gesproken om de landstitel in Rusland, maar stelt dit seizoen teleur en staat na negentien wedstrijden maar liefst 23 punten achter op koploper Zenit Sint-Petersburg, dat afkoerst op de zesde landstitel in de clubgeschiedenis. Til heeft er echter alle vertrouwen in dat het nog goed gaat komen met Spartak Moskou.

Marko Vejinovic knokt met Arga Gdynia tegen degradatie in de Poolse competitie en de verhuurde Bjorn Johnsen heeft ook bij Rosenborg BK moeite om een basisplaats af te dwingen. Hij maakte vijf doelpunten in de elf wedstrijden die de spits voor zijn club speelde. Johnsen heeft bij AZ nog een contract tot het einde van dit jaar.