EK-watch: één zekerheidje, felle strijd om plek onder Oranje-lat lonkt

EK-watch: één zekerheidje, felle strijd om plek onder Oranje-lat lonkt

Nog 130 nachtjes slapen en dan begint het EK van 2020. Richting de toernooistart volgt VoetbalPrimeur de verrichtingen van de Oranje-internationals op de voet. Welke buitenkansjes komen in aanmerking voor een plek in de selectie van Ronald Koeman, en wie kampt er met problemen? Vandaag: een speciale keeperseditie van de EK-watch.

Het Nederlands elftal is na een donkere periode helemaal terug en één man keepte sinds de entree van bondscoach Ronald Koeman vrijwel alles: Jasper Cillessen. De doelman uit Groesbeek miste geen minuut in de EK-kwalificatieyclus, maar kon - behalve tegen Duitsland (2-4) - nooit écht overtuigen. Als klap op de vuurpijl is hij sinds december zijn basisplaats kwijt bij Valencia.

Cillessen zag zijn club afgelopen zaterdag met 1-0 winnen van Celta de Vigo en de geblesseerde keeper zat weer niet bij de selectie. Jaume Domenech krijgt de kans, presteert naar behoren en lijkt ook de voorkeur te krijgen van Valencia-trainer Albert Celades als Cillessen weer terug is.

In de laatste Oranje-selectie had Cillessen gezelschap van Jeroen Zoet en Marco Bizot. Voor Zoet hadden de laatste maanden haast niet onrustiger kunnen verlopen. Hij raakte zijn basisplaats kwijt bij PSV en koos het hazenpad naar FC Utrecht, waar hij wél verzekerd is van een basisplaats. Afgelopen weekend tegen VVV-Venlo (1-1) was Zoet echter nog steeds niet zichzelf.

Bizot is met vijftien tegengoals de minst gepasseerde doelman van de Eredivisie. Ook vrijdag tegen RKC Waalwijk hield de AZ'er weer de nul. Het maakt dat hij op dit moment misschien wel een streepje voor heeft op Zoet. Een serieuze bedreiging voor Cillessen lijkt Bizot desondanks niet.

De vierde serieuze kandidaat voor een plek in de EK-selectie keept in Engeland. Tim Krul is de vaste doelman van Norwich City, dat onderaan de Premier League bungelt. Krul is desondanks bezig aan een sterk seizoen. Afgelopen weekend kreeg hij een warm ontvangst van zijn oude club Newcastle United en als extra bonus noteerde Krul een clean sheet.

Krul werd sinds hij in het Nederlands elftal zijn kruisband scheurde - in oktober 2015 - niet meer opgeroepen. "Ik was destijds eerste keeper van Oranje, maar nu ben ik mentaal en fysiek veel sterker", liet hij eind december weten in De Telegraaf. Voordeel is dat Krul ervaring heeft met keepen op een eindtoernooi. "Ik heb anderhalf jaar gemist, ben 31, maar ik voel me begin twintig."

Dan is er nog Sergio Padt. Afgelopen weekend speelde hij net als zijn ploeggenoten ondermaats tegen PEC Zwolle (1-0 verlies), maar wie verder kijkt ziet dat de doelman van FC Groningen bezig is aan een goed seizoen. Na het treinincident riep Koeman hem niet meer op. Zelf heeft hij nog stiekeme hoop, zo liet hij onlangs weten aan VTBL. "Iedereen vraagt daar tegenwoordig naar. Dat geeft aan dat je goed bezig bent, anders worden zulke vragen niet gesteld."

Kenneth Vermeer is een outsider. Zijn overstap van Feyenoord naar Los Angeles FC zal waarschijnlijk niet gunstig zijn voor zijn EK-kansen, maar voor hetzelfde geldt maakt de ervaren doelman veel indruk in de Major League Soccer. De Amerikaanse competitie begint pas over een maand. In de voorbereiding maakte hij al indruk.

Tot slot zijn er nog vier dark horses, die een klein wonder nodig hebben om zich in beeld te keepen bij Koeman: Justin Bijlow (Feyenoord), Joël Drommel (FC Twente), Maarten Paes (FC Utrecht) en Mark Flekken (SC Freiburg). Van het kwartet kwamen afgelopen weekend alleen Bijlow en Drommel in actie. Paes is geblesseerd en moet sinds kort dus Zoet voor zich dulden, terwijl Flekken na negen Bundesliga-optredens weer tweede keus is.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s