'Voorzitter Marokkaanse bond diende declaratie in na uitvaart vader Ihattaren'

'Voorzitter Marokkaanse bond diende declaratie in na uitvaart vader Ihattaren'

09-02-2020 17:34
121

De naam van PSV-talent Mohamed Ihattaren is opgedoken in een onderzoek naar verdachte geldstromen in het Afrikaanse voetbal. De begrafenis van zijn vader zou gefinancierd zijn door Faouzi Lekjaa, de voorzitter van de Marokkaanse bond.

Nadat de vader van Ihattaren in oktober overleed, deden al meteen geruchten de ronde dat zijn begrafenis werd betaald door de Marokkaanse bond. De familie ontkende dit, maar volgens het Marokkaanse medium Hespress was Lekjaa hier wel degelijk bij betrokken. De Marokkaanse bondsvoorzitter zou de CAF – de overkoepelende Afrikaanse voetbalbond – hebben verzocht om een vergoeding uit te keren, vanwege zijn bijdrage aan de uitvaart.

Volgens de berichtgeving heeft Mouad Hajji – een Marokkaans bestuurslid van de CAF – hieraan voldaan, zonder de betaling op te nemen in de officiële administratie van de bond. Ook de New York Times bericht dat er een declaratieverzoek is ingediend voor het organiseren van een begrafenis, zonder overigens de namen van Ihattaren en Lekjaa te noemen.

In het aangehaalde onderzoek wordt gewag gemaakt van meerdere gevallen van 'ongewone financiële handelingen' door officials in het Afrikaanse voetbal. De FIFA heeft de voorbije jaren ruim 46 miljoen euro in de ontwikkeling van het Afrikaanse voetbal geïnvesteerd, maar 22 miljoen euro daarvan zou voor eigen gebruik zijn aangewend door de betrokken officials.