Storm Ciara brengt problemen voor KNVB: 'Lijkt simpel, in praktijk iets complexer'

Storm Ciara brengt problemen voor KNVB: 'Lijkt simpel, in praktijk iets complexer'

11-02-2020 07:15 Laatste update: 07:17
104

Door de storm Ciara is de KNVB in een moeilijk parket terecht gekomen. Ajax en AZ zijn actief in Europa én in de beker en FC Utrecht en Feyenoord spelen ook nog een rol in het bekertoernooi. Een alternatieve speeldag vinden is lastig, geeft Heinrich Welling (rechts op de foto) van de KNVB aan.

"Nee, dit scenario was niet vooraf te voorzien", geeft Welling aan in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Bij elke denkbare optie krijg je automatisch een sneeuwbaleffect. We hebben niet alleen met de betreffende clubs te maken, en met supporters, maar ook met politie en overheid, met de rechtenhouders én met de overige clubs."

Volgens Welling moet de KNVB met veel zaken rekening houden bij het inplannen van alle Eredivisie-wedstrijden. "Ze willen niet te vroeg in de vakantie beginnen. Ze willen een ruime winterstop om op trainingskamp te kunnen, en om buitenlandse jongens even naar huis te kunnen sturen. Ze willen het liefst zo weinig mogelijk midweekse speelrondes. Én ze willen niet te vaak 'dubbelen', twee uit- of thuisduels achter elkaar. Dat soort zaken grijpen allemaal in elkaar."

Complex
"306 wedstrijden en 34 speelrondes. Dat lijkt simpel, maar de praktijk is iets complexer, zullen we maar zeggen." Voor de KNVB ontstaat er pas ruimte in het speelschema wanneer AZ en Feyenoord deze week allebei worden uitgeschakeld in de beker, of als FC Utrecht én Ajax uit worden geschakeld. Europese uitschakeling van Ajax of AZ zou ook helpen.