Ziyech naar Chelsea: twee opties voor Ajax-vertrekker in hypergetalenteerde ploeg

Ziyech naar Chelsea: twee opties voor Ajax-vertrekker in hypergetalenteerde ploeg

13-02-2020 13:40 Laatste update: 13:48
57

Het is officieel: Hakim Ziyech speelt volgend seizoen bij Chelsea. Met zijn keuze voor de Londense grootmacht garandeert de 26-jarige spelmaker van Ajax zich van een belangrijke rol in een hypergetalenteerde ploeg.

Donderdagmiddag om 13.00 uur kwam het hoge woord eruit: Ajax verkoopt Ziyech voor 40 miljoen euro aan Chelsea. Dat bedrag kan door variabelen oplopen tot 44 miljoen. Daarmee krijgt Frank Lampard zijn zin: de Chelsea-manager, die Ziyech deze winter al wilde toevoegen aan de selectie, heeft grote plannen voor volgend seizoen.

Champions League en 4-2-3-1
Chelsea is de huidige nummer vier van de Premier League, een plek die aan het einde van de rit recht geeft op een Champions League-ticket. Acteren op het hoogste Europese podium is een belangrijke voorwaarde voor Ziyech. Champions League-voetbal is echter nog geen zekerheidje: nummer vijf Sheffield United volgt op slechts twee punten, nummer zes Tottenham Hotspur heeft vier punten minder. De achterstand op Leicester City, dat derde staat, is zeven punten.

Ingegeven door de transferban die Chelsea een jaar geleden trof, kiest Lampard dit seizoen voor een - voor Engelse begrippen - piepjong elftal. Onder meer Reece James (20), Fikayo Tomori (22), Mason Mount (21), Callum Hudson-Odoi (19) en Tammy Abraham (22) grijpen hun kans. Lampard laat zijn team herkenbaar spelen: negen van de tien keer staat er een 4-2-3-1-formatie op het veld.

De huidige selectie van Chelsea
Kepa Arrizabalaga, de duurste keeper aller tijden, raakte deze maand zijn basisplaats kwijt aan veteraan Willy Caballero, maar lijkt nog niet afgeschreven. In de achterste linie kiest Lampard de laatste weken voor James, Andreas Christensen, Antonio Rüdiger en captain Cesar Azpilicueta, terwijl Jorginho en N'Golo Kanté het controlerende blok op het middenveld vormen.

Dan wordt het interessant voor Ziyech. De spelmaker uit Dronten lijkt in aanmerking te komen voor twee plekken in de Chelsea-formatie: hangend aan de rechterkant of achter de spits op 10.

De concurrentie is fors. Aan de rechterkant kiest Lampard meestal voor het negentienjarige toptalent Hudson-Odoi, terwijl Mason Mount fungeert als aanvallende middenvelder. Aan de linkerkant van de aanval heeft Lampard ook de beschikking over een veelbelovende speler: Christian Pulisic. De Amerikaan is op dit moment geblesseerd.

Routiniers Pedro (32) en Willian (31) komen ook dit seizoen regelmatig aan spelen toe, maar hebben een aflopend contract en niets wijst erop dat Chelsea gaat verlengen. Daar staat de verwachte terugkeer van Jérémie Boga, die imponeert bij het Italiaanse Sassuolo, tegenover. Tammy Abraham is de vaste spits op Stamford Bridge.

Ziyech op rechts
De meest voor de hand liggende positie van Ziyech bij Chelsea is die aan de rechterkant. Daar speelde hij de laatste anderhalf jaar - zijn beste periode bij Ajax - veruit het vaakst. In de fysiek ijzersterke Premier League lijkt zo'n rol ook op zijn lijf geschreven. En waarom zou hij niet zo'n Promes-achtige connectie kunnen hebben met Pulisic en Hudson-Odoi, die als rechtspoten ook vaak naar binnen komen?

Ziyech op 10
Het is helemaal niet uitgesloten dat Ziyech een kans krijgt als aanvallende middenvelder, kort achter spits Abraham. In de bizarre Champions League-kraker tussen Ajax en Chelsea (4-4) in november was hij sensationeel goed op die positie, met twee assists en een absolute wondergoal. Het zal Lampard voldoende vertrouwen geven om Ziyech op 10 te zetten. Wel mag hij zich dan elke wedstrijd opmaken voor héél veel kilometers.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)