City stapt naar CAS en mogelijk burgerrechter: 'Kan 200 à 300 miljoen kosten'
Manchester City is hard gestraft voor het omzeilen van de Financial Fair Play-regels. De Premier League-topclub mag van de UEFA twee jaar niet deelnemen aan Europees voetbal, maar Maarten Fontein voorziet nog een zware juridische strijd.
De voormalig directeur van Ajax en AZ was als bestuurder van de European Club Association en lid van het Strategy Committee van de UEFA nauw betrokken bij de implementatie van Financial Fair Play. Hij is niet verrast door de verklaring van Manchester City, dat direct duidelijk maakte naar het Internationaal Sporttribunaal CAS te stappen.
Volgens The Citizens trad de UEFA zowel als onderzoeker, aanklager en rechter op in de zaak. Zolang het beroep loopt, gaat de straf nog niet in. "City hoopt een jaar extra inkomsten uit de Champions League te verzekeren met deze stap. Twee jaar uitsluiting kan hen zo honderd à tweehonderd miljoen euro kosten.", zegt Fontein tegen Voetbal International.
De ex-voetbalbestuurder is er desondanks van overtuigd dat de UEFA deze stap niet had genomen als ze geen sterke zaak zouden hebben. "De UEFA loopt het risico om geloofwaardigheid te verliezen als de CAS anders besluit." City kan echter ook nog naar de burgerrechter stappen. Dat deed de Engelse club al eens in 2014, toen het ook een straf kreeg vanwege de zware verliezen.
"Het is mogelijk dat Manchester City opnieuw naar de burgerrechter stapt", voorspelt Fontein. "Maar dan krijgen ze problemen met de voetbalfamilie. Die wil in principe dit soort zaken buiten de burgerlijke rechtspraak houden. Vandaar dat het CAS ooit opgericht is."