Wedstrijd Porto ontsierd door wangedrag, ruime zege Arsenal op Newcastle

16-02-2020 13:59 Laatste update: 20:53
20

FC Porto heeft zondag in de strijd om het Portugese landskampioenschap drie belangrijke punten gepakt tegen Vitoria SC. Over de uitslag zal echter niemand het na afloop hebben. De wedstrijd werd ontsierd door wangedrag van Vitoria-fans jegens Moussa Marega, spits van Porto die een verleden heeft bij Vitoria.

Vitoria SC - FC Porto 1-2
Marega maakte na een uur spelen de 1-2 voor Porto. Daarvoor stond het 1-1 door een eigen goal van Douglas Costa (Vitoria) en Bruno da Silva. Marega scoorde en juichte uitbundig, maar dat werd hem niet in dank afgenomen door de fans van Vitoria. Hij kreeg stoeltjes naar zijn hoofd gegooid en ging daar lacherig mee om door een stoeltje op zijn hoofd te zetten. De scheidsrechter vond het minder grappig en gaf Marega geel.

Marega reageerde vervolgens woest en liep uit protest van het veld. Zijn ploeggenoten bleven staan. Porto won de wedstrijd uiteindelijk met 1-2. De achterstand op Benfica is één punt.

Arsenal - Newcastle United 4-0
Arsenal heeft tegen Newcastle United een flinke dosis zelfvertrouwen getankt. De ploeg van Mikel Arteta was na de rust ontkend en zette alsnog een forse uitslag neer na een teleurstellende eerste helft: 4-0.

Arsenal speelde de afgelopen vier wedstrijden gelijk en tapte tegen Newcastle in eerste instantie uit hetzelfde vaatje als voorheen. Gescoord werd er in de eerste helft niet, maar dat veranderde na rust. Pierre-Emerick Aubameyang brak na 54 minuten de ban waarna ook recordaankoop Nicolas Pepé scoorde.

Newcastle mocht nog hopen op een stuntje en knokte de laatste minuten voor de aansluitingstreffer, maar Mesut Özil gooide de wedstrijd in de negentigste minuut in het slot. Alexandre Lacazette bepaalde de eindstand in de 95e minuut op 4-0.

Arsenal staat na 26 wedstrijden op de tiende plek in de Premier League met één puntje achter nummer negen Manchester United. Donderdag wacht Olympiakos in de Europa League en drie dagen later staat een wedstrijd tegen Everton op het programma.

MVV Maastricht - Go Ahead Eagles 3-0
Go Ahead Eagles heeft de bekerteleurstelling van afgelopen donderdag niet weten weg te spoelen. De ploeg uit Deventer ging op bezoek in het diepe zuiden bij MVV, maar is daar bedrogen uitgekomen. Go Ahead had het balbezit, maar de Limburgers hadden de beste kansen tegen een tam Go Ahead. Het was Luc Mares die na een half uur spelen de ban brak, waardoor MVV met een voorsprong de kleedkamers kon opzoeken.

Ook na rust maakte de ploeg van Jack de Gier eigenlijk geen moment aanspraak op een resultaat. Twintig minuten voor tijd leek het duel definitief op slot te gaan, toen Mares zijn tweede treffer van de middag liet aantekenen. Vlak voor tijd maakte Anthony van den Hurk het Limburgse feest compleet, toen hij de 3-0 tegen de touwen werkte, waardoor de Limburgse carnavalsstemming met een week vervroegd kon worden.

Lyon – Strasbourg 1-1
Lyon is er zondag niet in geslaagd om de eerste zege in vier competitiewedstrijden te boeken. Het prima presterende Strasbourg kwam op bezoek in het Parc Olympique Lyonnais. De thuisploeg begon zonder Kenny Tete aan de wedstrijd, maar de Nederlander mocht al snel opdraven voor de geblesseerde Rafael. Na twintig minuten spelen was het oud-Ajacied Bertrand Traoré die de ban brak. De aanvaller werd gevonden door Maxwel Cornet en opende de score met het hoofd.

Vlak voor de rust kwam Strasbourg op gelijke hoogte. Majeed Waris wist Kevin Zohi te bereiken en laatstgenoemde schoot de bal binnen, waardoor Lyon weer opnieuw kon beginnen. Na de rust was het voor beide ploegen zoeken naar de voorsprong. Cornet kreeg een goede kans om de ploeg van Tete weer op voorsprong te zetten, terwijl Kenny Lala vlak voor tijd de paal raakte. Beide ploegen wisten niet meer te scoren, waardoor de ruststand ook de eindstand bleek. Lyon schiet met het gelijkspel weinig op en blijft in de grijze middenmoot bivakkeren.

Sevilla - Espanyol 2-2
De beginfase van de wedstrijd was voor Sevilla, dat ook al snel een voorsprong pakte tegen de ploeg uit Barcelona. Lucas Ocampos kopte een voorzet van Suso heerlijk diagonaal achter de kansloze Espanyol-keeper Diego López.

De ploeg van trainer Julen Lopetegui kon het overwicht op het veld echter niet vasthouden. Het spel werd rommeliger en Espanyol kwam een aantal keer dreigend in de buurt van het doel van Sevilla. Tien minuten voor rust maakte het zelfs de gelijkmaker. Een vrije trap van Adrián Embarba viel ietwat gelukkig achter Sevilla-doelman Tomás Vaclik.

De start van de tweede helft verliep ook allesbehalve vlekkeloos voor Sevilla. Wu Lei maakte er al na vijf minuten spelen in het tweede bedrijf 1-2 van voor de gasten. De Chinese aanvaller speelde zich knap vrij en faalde oog in oog met Vaclik niet. Het was voor Lopetegui reden om na een uur spelen De Jong binnen de lijnen te brengen, maar de impact van de Nederlander bleef beperkt.

De thuisploeg werd twintig minuten voor tijd in het zadel geholpen: Espanyol-speler Victor Sánchez moest er met zijn tweede gele kaart vanaf. Het leverde tien minuten voor tijd de 2-2 op van Suso. De aanwinst, die overkwam van AC Milan, trok vanaf de rechterkant van het veld knap naar binnen en schoot raak in de korte hoek.

Het lukte Sevilla in de slotfase niet meer om de winnende treffer nog achter López te krijgen, waardoor het twee kostbare punten laat liggen in de strijd om Champions League-kwalificatie. De ploeg van Lopetegui staat op het moment vijfde in de Primera División. Espanyol verkeert in degradatiegevaar, de ploeg staat negentiende.