Ajax troeft RB Leipzig en Borussia Dortmund af: 'Sportieve plan en meer geld'

Ajax troeft RB Leipzig en Borussia Dortmund af: 'Sportieve plan en meer geld'

Gepubliceerd: maandag 17 februari 2020 om 11:45ma 17-02-2020 om 11:45

Laatste update: maandag 17 februari 2020 om 15:37ma 17-02-2020 om 15:37

De supporters kunnen eindelijk opgelucht ademhalen: Antony komt naar Ajax. Wat halen de Amsterdammers precies in huis? Is Antony het miljoenenbedrag waard? Is hij geschikt voor de internationale top? VoetbalPrimeur spreekt daarover met Paulo Freitas en Danilo Lavieri, journalisten uit Brazilië. Lavieri is journalist van UOL Esporte, dat de primeur had van het nieuws dat Antony naar Ajax gaat. Freitas is momenteel Head of Research voor Football Manager.

Zaterdag werd bekend dat Antony na dit seizoen de overstap maakt van Sao Paulo naar Ajax. Directeur spelersbeleid Marc Overmars heeft lang achter de negentienjarige vleugelaanvaller aangezeten en heeft de strijd eindelijk gewonnen. Niet alleen Ajax zat achter Antony aan. "De clubs die het meest geïnteresseerd waren waren Ajax en RB Leipzig", vertelt Lavieri aan deze website. "Hij koos voor Ajax vanwege het sportieve plan en omdat de club meer geld betaalt aan Sao Paulo. De club is daar wanhopig naar op zoek."

Naar verluidt zat Ajax drieënhalf jaar achter Antony aan. Sao Paulo had een sterke onderhandelingspositie, maar kon simpelweg niet anders dan Antony verkopen. "Het was een geldkwestie", zegt Lavieri. "Sao Paulo zit in de problemen omdat er de afgelopen jaren veel is geïnvesteerd, maar geen prijzen zijn gepakt. Ze moeten spelers verkopen om geld te verdienen."

'Antony-deal door Ziyech-transfer'
Overmars wilde ver gaan om Antony al in januari te halen zodat hij een half jaar kon acclimatiseren, zoals David Neres in 2017. Overmars wist geen akkoord te bereiken, maar twee weken na de transferperiode is er wél een deal. Volgens Lavieri probeerde Sao Paulo het onderste uit de kan te halen. "Ze deden er alles aan om meer geld te verdienen. Toen Ajax de transfer van Ziyech (naar Chelsea, red.) afrondde hadden zij ook weer meer geld. Daardoor kon er een deal worden gemaakt."

Antony wordt gehaald als opvolger van Ziyech, maar heeft hij niet meer weg van Neres? "Antony heeft met Neres meer gemeen dan met Ziyech", zegt Lavieri. "Vooral omdat Antony altijd op de vleugels speelt, terwijl Ziyech ook op het middenveld kan spelen. Ik denk wel dat Ziyech een completere speler is, meer techniek en een beter schot heeft."

"Om eerlijk te zijn had ik er geen vertrouwen in toen Neres naar Ajax ging, maar hij heeft me positief verrast", aldus Lavieri. "Ik denk dat Antony een vergelijkbare speler is met zijn snelheid en dribbels. Hij is altijd op zoek naar assists, maar hij moet ook werken aan zijn schot. Een aanvaller moet ook goals maken en niet alleen assists geven. Iedereen in de technische staf weet dat en ook bij Brazilië O23 vinden ze dat."

Hoge verwachtingen rond Antony
Antony wordt niet alleen de duurste speler van Ajax, maar heeft ook de taak om Ziyech te doen vergeten in Amsterdam. Een speler van negentien jaar die de schoenen van de beste speler én publiekslieveling moet vullen, ga er maar aanstaan. Freitas denkt desondanks dat Antony de verwachtingen waar kan maken. "Waarschijnlijk lukt hem dat wel, hij is ook al heel belangrijk voor Sao Paulo en heeft het goed gedaan tijdens de kwalificatie voor de Olympische Spelen. De grote vraag is of hij zich snel aan zal kunnen passen bij Ajax, maar ik heb er alle vertrouwen in."

Naar verluidt concurreerde Ajax onder meer met RB Leipzig om Antony, maar Freitas weet dat er nóg een Duitse club achter hem aanzat. "Ook Borussia Dortmund was geïnteresseerd, maar ging uiteindelijk niet zover als Ajax. Antony heeft niet gezegd waarom hij voor Ajax gekozen heeft, maar waarschijnlijk omdat Neres er succes heeft, vanwege de goede band tussen Ajax en Sao Paulo en omdat hij bij Ajax meer kans heeft dan bij andere clubs."

Freitas ziet gelijkenissen tussen Antony en Neres. "Ze zijn met elkaar te vergelijken in de zin van dat ze allebei erg talentvol en technisch zijn en zijn begonnen bij dezelfde club, maar Antony is beter dan toen Neres hier nog speelde. Ik denk dat ze vergelijkbare spelers zijn."

'Via Ajax naar de Europese top'
Freitas heeft hoge verwachtingen van Antony en ziet Ajax als springplank naar een Europese topclub. "Ik denk dat hij een topspeler gaat worden. Hij zou een jaar of drie bij Ajax moeten blijven voor hij een grote transfer maakt. Dat geldt eigenlijk ook voor Neres."

"Ik verwacht dat hij over vijf jaar bij een van de vijf beste clubs ter wereld speelt, waarschijnlijk in de Premier League. Tegen die tijd zal hij ook wel basisspeler zijn bij de nationale ploeg. Omdat hij indruk maakt in Brazilië O23 zal hij daar kansen gaan krijgen. Door zijn periode bij Sao Paulo heeft hij een goede naam opgebouwd, in tegenstelling tot andere spelers die te vroeg vertrekken."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws