Jans vergeleek Cincinnati-speler met basketballer: 'Werd als beledigend gezien'

Jans vergeleek Cincinnati-speler met basketballer: 'Werd als beledigend gezien'

Gepubliceerd: dinsdag 18 februari 2020 om 19:40di 18-02-2020 om 19:40

Ron Jans geeft interview na interview na zijn vertrek bij FC Cincinnati. De 61-jarige trainer legde zijn taken als hoofdtrainer neer nadat hij is beschuldigd van racisme. Het verhaal is inmiddels bekend: Jans zong naar eigen zeggen mee met een nummer waar het n-woord (nigger) in voorkwam.

Een speler van Cincinnati, vermoedelijk Darren Mattocks, stapte vervolgens naar de directie om te klagen over Jans. "Woensdag hebben we het beste voetbal gespeeld wat ik heb gezien van FC Cincinatti (tegen Philadelphia, red.)", zegt Jans bij Radio Veronica. "Donderdag zaten we met de staf op strand lekker te kletsen, waarna ik op kantoor werd geroepen. Toen hoorde ik dat er een aanklacht was ingediend tegen mij. Een droom is in een paar dagen omgeslagen naar een nachtmerrie."

"Er is een onderzoek ingesteld. Zondagmiddag ben ik een uur lang ondervraagd. Ik was heel positief, maar na dat gesprek dacht ik: oei, ik weet het niet. Na dat gesprek heeft de advocaat die bij het gesprek aanwezig was geëvalueerd met de club. Gerard Nijkamp (technisch directeur, red.) kwam toen naar me toe en was heel emotioneel. Hij zei dat we moesten praten. Ik dacht: dit is niet goed."

"Ze hadden toch het gevoel dat ik er niet goed voorstond", vervolgt Jans. "Als ik alles wat ik zeg op een weegschaal moet leggen en me niet vrij voel...Je komt in een kleedkamer terecht die mogelijk verdeeld is en waarin je je niet vrij voelt. Dit is zó jammer, maar ik ga lekker naar huis."

Jans koos eieren voor z'n geld
Jans vertelt dat er meer gerapporteerd werd dan alleen het woord 'Nigger'. "Ik zal een onschuldig voorbeeld noemen: ik vroeg aan een speler of hij basketballer was. Dat is Rashawn Dally. Ik houd van NBA en zei dat hij me deed denken aan een basketbalspeler die toevallig is uitgeroepen tot MVP. Omdat ze dezelfde voornaam hebben deed hij me aan hem denken. Dat wordt dan gezien als beledigend, terwijl het heel onschuldig was. Dan denk je: jeetje, wie noteert dat en waarom vragen ze dat? Als je heel veel van dat soort vragen krijgt, voelt dat niet goed."

Jans maakte dinsdag bekend te stoppen en stelde samen met de club een beëindigingsovereenkomst op. "Ik had het gevoel dat de club dacht dat ik zoveel publiciteit zou krijgen als ik de strijd aan zou gaan, dus ik denk dat de club ook vond dat dit het beste was. We zijn er snel uitgekomen."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws