Jans stapt op als trainer van Cincinnati na racisme-incident in de kleedkamer

Jans stapt op als trainer van Cincinnati na racisme-incident in de kleedkamer

Gepubliceerd: dinsdag 18 februari 2020 om 14:16di 18-02-2020 om 14:16

Laatste update: dinsdag 18 februari 2020 om 15:26di 18-02-2020 om 15:26

Ron Jans is opgestapt als trainer van FC Cincinnati. De Nederlandse trainer kwam negatief in het nieuws door een racisme-incident en Jans heeft nu besloten om zelf zijn dienstverband bij de Amerikaanse club te beëindigen.

Jans zou tijdens het zingen van een liedje in de kleedkamer, samen met zijn spelers, het in Amerika beladen N-woord (nigger) hebben gezegd. Een van zijn spelers is daarop naar de spelersvakbond gestapt en heeft de kwestie aangegeven. Zij startten een onderzoek, waarop Jans zijn werkzaamheden al voorlopig neerlegde. Nu heeft de Nederlandse oefenmeester besloten om definitief te stoppen bij Cincinnati.

Eerder al gaf Jans zelf tegenover de Volkskrant aan geen kwaad te zien in het incident. "Ik houd van muziek en ben een trainer die graag tussen de jongens staat, ik doe mee met wat hun bezighoudt. Dus zei ik dat woord. Al wist ik eigenlijk ook dat het in de VS gevoelig ligt. Ik voel me klunzig, maar niet schuldig", licht hij toe. "Mijn tweede aanvoerder zei tegen me: daar moet je voorzichtig mee zijn. Ik zei voor de zekerheid tegen de speler die het dichtst bij me zat: dat was niet tegen jou."

Op de website van de Amerikaanse club geeft president Jeff Berding uitleg over het opstappen van Jans. "Tijdens het onderzoek van de Major League Soccer heeft Ron zijn ontslag bij ons aangeboden. Wij waren het ermee eens dat dat de beste oplossing was voor iedereen rond Cincinnati. Wij vinden het ontzettend belangrijk dat er een prettige sfeer heerst op de club, zeker in de kleedkamer. Iedereen moet zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen."

Technisch directeur Gerard Nijkamp, een goede bekende van Jans, kan op zoek gaan naar een nieuwe trainer voor de club waar Jürgen Locadia en Maikel van der Werff onder contract staan. Siem de Jong zou op het punt staan om ook naar Cincinnati te vertrekken.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws