EK-watch: Dumfries, Hateboer en vijf andere opties voor probleempositie Oranje

EK-watch: Dumfries, Hateboer en vijf andere opties voor probleempositie Oranje

Gepubliceerd: maandag 24 februari 2020 om 13:30ma 24-02-2020 om 13:30

Laatste update: maandag 24 februari 2020 om 13:41ma 24-02-2020 om 13:41

Weer een weekje dichter bij het EK: nog maar 111 dagen voor Nederland - Oekraïne. In de afgelopen weken hebben we de keepers, het centrum van de defensie en de vacature in de Oranje-spits behandeld, nu is het tijd voor de rechtsbackpositie. VoetbalPrimeur weegt in deze nieuwe EK-watch de opties af.

Het is misschien wel dé probleempositie van het Nederlands elftal: rechtsback. Wie wordt op het EK de eerste keus van bondscoach Ronald Koeman? In de laatste Oranje-selecties zaten Denzel Dumfries en Joël Veltman er steeds bij. Waar Veltman met een pittige knieblessure, is zijn concurrent bij PSV uitstekend op dreef.

Want wéér was Dumfries afgelopen weekend doorslaggevend voor PSV. De onvermoeibare rechtsback weigerde om bij een 1-0 achterstand tegen Vitesse de handdoek in de ring te gooien en straalde in alles uit dat hij wil vechten voor een mooi slotakkoord in het bij tijd en wijle desastreuze seizoen van PSV.

Toch is Dumfries niet zeker van een plek in de definitieve Oranje-selectie. Koeman mag maar 23 spelers meenemen naar het EK en lijkt dus te moeten kiezen voor twee rechtsbacks. In dat kader liet Hans Hateboer zich afgelopen van zijn allerbeste kant zien. De vleugelverdediger van Atalanta Bergamo schreef Nederlandse historie door twee keer te scoren in de Champions League (4-1 tegen Valencia). Door de uitbraak van het coronavirus in Noord-Italië kwam hij afgelopen weekend niet in actie met Atalanta.

Sinds hij afgelopen zomer bij Ajax tekende is hij weer aanvaller, maar Quincy Promes kan ook uit de voeten als rechtsback. Koeman gebruikte hem rechts achterin tijdens de afsluitende EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland (5-0) in november. Het is geen geheim dat het niet de favoriete positie van Promes is, maar als hij Oranje op die positie verder kan helpen richting en tijdens het EK 2020, dan speelt hij er graag.

Koeman heeft in het verleden meermaals aangegeven dat Kenny Tete 'de meest complete rechtsback' van Oranje is. Door blessures en zijn reserverol bij Olympique Lyon werd hij de laatste keren niet opgeroepen, maar hij dient zich langzaam weer aan. Wel bleef hij afgelopen weekend negentig minuten op de bank in de gewonnen uitwedstrijd tegen FC Metz (0-2). Concurrent Leo Dubois is terug van een zware blessure en speelde de hele wedstrijd.

Met zijn terugkeer naar Feyenoord hoopte Rick Karsdorp zich óók weer in de kijker te spelen bij Koeman, maar een plek in de Oranje-selectie lijkt op dit moment verder weg dan ooit. En dan is er nog Daryl Janmaat. De rechtsback van Watford (34 interlands) keert vermoedelijk op korte termijn terug van een blessure. Karsdorp en Janmaat lijken een Oranje-wonder nodig te hebben om nog naar het EK te mogen.gya

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Wie moet op het EK de rechtsback van Oranje zijn?

Dumfries
49%
Veltman
2%
Hateboer
31%
Promes
4%
Tete
6%
Karsdorp
5%
Janmaat
3%
(1501 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws