Spelersrapport: onbesliste topper in Eindhoven met uitblinkende Feyenoorders

01-03-2020 16:30 Laatste update: 16:33
115

Super Sunday in de Eredivisie werd ingeluid door de topper tussen PSV en Feyenoord in een sfeervol Philips Stadion in Eindhoven. Voor rust had Feyenoord de overhand en na rust nam PSV het initiatief, waardoor een 1-1 eindstand een logisch gevolg was. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

PSV

Lars Unnerstall 6: De PSV-goalie oogde met name bij uittrappen onzeker, maar leek kansloos op de tegendraadse kopbal van Eric Botteghin voor rust. Na de pauze herstelde Unnerstall zich en pareerde hij een inzet van Róbert Bozeník op knappe wijze.

Denzel Dumfries 6.5: Zoals te doen gebruikelijk was Denzel Dumfries één van de drijvende krachten bij PSV. De rechtsback legde veel energie in zijn wedstrijd en zorgde ervoor dat Ridgeciano Haps, zijn directe tegenstander, maar moeilijk in het spel betrokken kon worden.

Daniel Schwaab 5: De voorwaartsen van Feyenoord lieten Schwaab veelvuldig vrij en dat was met een reden. De Duitser maakte een aantal slordige fouten in de opbouw en mede daardoor kwamen de Rotterdammers vaker aan de bal dan het Eindhovense publiek zou willen zien. Na rust ging het iets beter.

Nick Viergever 6.5: Een typische Viergever-wedstrijd. De linkspoot in het centrum van de PSV-defensie deed niets bijzonder goed, maar eigenlijk ook niets fout. Hij had zijn handen vol aan de bedrijvige Bozeník, maar hield hem uiteindelijk wel in toom.

Ricardo Rodríguez 6.5: De man die in de winterstop naar Eindhoven kwam om eindelijk de problemen op linksback op te lossen. Zwitsers international Rodríguez speelde Berghuis vakkundig uit de wedstrijd: een knappe prestatie.

Jorrit Hendrix 7: Normaal gesproken is Jorrit Hendrix niet de persoon om aanvallers vrij voor de keeper te zetten. Vaak speelt de Limburger een anonieme wedstrijd, maar zondagmiddag niet. De 1-1 van Cody Gakpo werd ingeleid met een knappe diepe bal van Hendrix, die het aanvalsspel van PSV meer en meer inleidde.

Pablo Rosario 5: Waar buurman Hendrix zijn kans greep en een prima pot op de mat legde, bleef Rosario weer steken in plichtmatig en risicoloos voetbal. Waar is toch die actieve middenvelder gebleven die met zijn dwingende spel bij PSV een plekje in Oranje afdwong?

Ryan Thomas 6: Volgens Ernest Faber, trainer van de Eindhovenaren, is het voor verdedigers irritant om tegen de beweeglijke Thomas te spelen. De Nieuw-Zeelander kwam in de eerste helft een aantal keer gevaarlijk door en na rust, de helft waarin PSV de bovenliggende partij was, bleef hij onvermoeibaar.

Mohamed Ihattaren 6.5: Tijdens iedere PSV-aanval wordt de nog steeds pas 18-jarige Ihattaren gezocht. Hij ziet openingen en heeft de capaciteit om de bal precies neer te leggen waar hij dat wil. Beslissend was hij niet, maar aanwezig zeker wel.

Sam Lammers 5.5: Een wedstrijd á la Roy Makaay van Sam Lammers, maar dan zonder een doelpunt. Hij deed mee en werd zo nu en dan aangespeeld, maar echt van invloed zijn op het wedstrijdverloop deed de aanvalsleider van PSV niet.

Cody Gakpo 7: In de eerste helft ongelukkig met zijn acties, maar na de rust de grote aanjager van het felle PSV. Gesteund door zijn snelle goal in de tweede helft zocht Gakpo tegenstander Karsdorp vaak op en dwong hij de Rotterdamse defensie meermaals tot ingrijpen.

Invallers:

Bruma x: viel na 81 minuten in voor Cody Gakpo en speelde te kort voor een beoordeling.

Kostas Mitroglou x: viel na 86 minuten in voor Sam Lammers en speelde te kort voor een beoordeling.

Ritsu Doan x: viel na 90 minuten in voor Mohamed Ihattaren en speelde te kort voor een beoordeling.

Feyenoord

Justin Bijlow 6: De eerste vijfenveertig minute verliepen bijzonder rustig voor de doelman van Feyenoord, maar na de rust zag hij vaker PSV'ers voor zijn neus dan hem lief was. Hij werd in de tweede helft al vroeg geklopt door Cody Gakpo, maar dat was Bijlow niet aan te rekenen.

Rick Karsdorp 6: Wat had Karsdorp het in het tweede bedrijf ontzettend moeilijk met de rappe Cody Gakpo. Hij moest lijdzaam toezien hoe zijn directe tegenstander scoorde en had het in het vervolg maar wat lastig.

Eric Botteghin 7: De Braziliaanse verdediger van Feyenoord heeft veel kritiek te verduren gehad, maar tegen PSV stond hij 'gewoon' weer zijn mannetje. In defensief opzicht had hij het samen met kompaan Senesi goed voor elkaar, in offensief opzicht scoorde hij middels een knappe kopbal.

Marcos Senesi 6.5: De linkerzijde van het Zuid-Amerikaanse verdedigingsduo van Feyenoord, Marcos Senesi, had ook moeite met aarden toen hij pas net in Rotterdam speelde. Nu is hij niet weg te denken uit de defensieve linie van Feyenoord. Ook tegen PSV liet hij zien oerdegelijk te kunnen spelen.

Tyrell Malacia 5.5: Net als college Karsdorp op rechts had ook Malacia geen eenvoudige middag in Eindhoven. Hij stond tegenover Ihattaren en slaagde er niet in om de spelmaker van PSV onschadelijk te maken. Daarnaast oogde Malacia bij tijd en wijlen onzeker.

Leroy Fer 6.5: Sleurend en beukend als altijd. Vooral in de eerste helft deed de defensief ingestelde middenvelder waar hij goed in is. De aanvalsgolven van PSV in de tweede helft konden daarentegen niet afgestopt worden, ook niet door Fer.

Orkun Kökçü 7.5: Wat Ihattaren is voor PSV, lijkt Kökçü te gaan worden voor Feyenoord. De middenvelder met Turkse roots wordt vaak gezocht en moet met zijn ideeën richting geven aan het spel van de Rotterdammers. Dat deed hij vooral voor rust alleraardigst.

Jens Toornstra 5.5: Vaak is de onvermoeibare Toornstra een garantie voor een doelpunt in een topwedstrijd, maar dat viel vandaag ietwat tegen. De lopende middenvelder van de Stadionclub kon het spel maar mondjesmaat naar zich toe trekken.

Steven Berghuis 5.5: Vooraf werd voorspeld dat Steven Berghuis, in de heenwedstrijd in Rotterdam nog goed voor een hattrick, ook in Brabant de kar zou moeten trekken voor Feyenoord. Dat deed de aanvoerder niet: hij zat in de broekzak van Rodríguez en kwam daar amper uit.

Róbert Bozeník 6.5: Nicolai Jörgensen wordt vooralsnog niet gemist bij Feyenoord en dat komt door het enthousiaste spel van de Slowaak Bozeník. Hij bleef maar lopen, hield verdedigers constant bezig en was daardoor een constant gevaar. Alleen de doelgerichtheid van de spits mag nog iets beter.

Ridgeciano Haps 6: De als linksbuiten opgestelde linkervleugelverdediger deed zijn best, maar had niet het echte vernuft om zich vaak vrij te spelen en een kans op een voorzet te creëren. Op snelheid lukte het hem voor rust nog wel, maar op voetballend vermogen kwam Haps als aanvaller tekort.

Invallers:

Luciano Narsingh x: viel na 73 minuten in voor Róbert Bozeník en speelde te kort voor een beoordeling.