EK-watch: Koeman weer iets wijzer, twaalf Super Sunday-Nederlanders op EK-koers
Ook voor Ronald Koeman was het Super Sunday: de bondscoach was zondagmiddag live getuige van PSV-Feyenoord en zal ook met bovengemiddelde interesse naar Ajax-AZ hebben gekeken. Welke Nederlanders blonken uit tijdens de Eredivisie-toppers en wie vielen juist tegen? VoetbalPrimeur bespreekt het in zijn wekelijkse EK-watch, 104 dagen voor het openingsduel met Oekraïne.
PSV-Feyenoord
Op EK-koers: Denzel Dumfries was bezig aan een prima tweede seizoenshelft, maar viel tegen Feyenoord vooral op door zijn verloren kopduel tegen Eric Botteghin en zijn vermeende handsbal. De rechtsback heeft echter geluk dat zijn positie de minst beconcurreerde in het Nederlands elftal is. Ploeggenoot Mohamed Ihattaren greep evenmin de hoofdrol, maar staat er uitstekend op bij de bondscoach. Of de jonge linkspoot de 23-koppige EK-selectie zal halen, moet nog blijken. Maar Koeman zal hem waarschijnlijk wel aan het grote werk laten ruiken tijdens de eerstvolgende oefeninterlands.
Ook Justin Bijlow en Steven Berghuis staan op de radar in Zeist: Koeman toog onlangs zelfs naar Rotterdam-Zuid om de twee Feyenoorders aan het werk te zien tijdens de training. Berghuis is een vaste waarde in de Oranje-selectie en Bijlow heeft zich de voorbije weken ook in de kijker gekeept. Tegen PSV konden ze zich echter niet onderscheiden: de treffer van Cody Gakpo was bovendien niet helemaal onhoudbaar voor Bijlow, lieten sommige analisten zich al ontvallen. Het Feyenoord-duo maakt een goede kans op het EK, maar zal scherp moeten blijven tijdens de laatste maanden van het seizoen.
Dat laatste geldt ook voor Rick Karsdorp. Tegen Gakpo had hij het niet makkelijk, maar – we hebben het al eerder gezegd – op zijn positie is de spoeling dun. Als hij tot het einde van het seizoen fit blijft en zijn niveau van Feyenoords kampioensjaar haalt, zou hij zomaar in beeld kunnen komen bij Koeman.
Boek de vakantie maar: Nick Viergever was tegen Feyenoord degelijk als altijd, maar het moet toch wel heel raar lopen wil hij in beeld komen bij Koeman. Altijd goed voor een zesje in de Eredivisie, maar weinig kans tegen Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij en Nathan Aké. Pablo Rosario is ver verwijderd van het niveau van eind 2018, toen hij zijn enige interland tot dusver speelde. Jorrit Hendrix was zondag één van de positieve uitschieters, maar is onder Koeman nooit in beeld geweest bij Oranje. Cody Gakpo is een coming man en mag zich eerst op Jong Oranje richten. Spits Sam Lammers zal het herstel van collega Memphis Depay op de voet volgen: een Oranje-selectie van de Tilburger zou echter volledig uit de lucht komen vallen.
Leroy Fer was erbij in 2014 en begint steeds beter in vorm te raken, maar lijkt niet de aangewezen man om de positie van Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum te bedreigen. Jens Toornstra is voor Feyenoord een meer dan gewaardeerde kracht, maar kreeg zijn laatste Oranje-oproep toen Dick Advocaat nog bondscoach was. Tyrell Malacia heeft zijn plekje als linksback gevonden – mede doordat Ridgeciano Haps maar met zijn fitheid blijft worstelen – maar is nog te licht voor het grote Oranje. Luciano Narsingh kwam tussen 2012 en 2016 tot negentien interlands, maar daar zal het voorlopig bij blijven voor de Feyenoord-invaller.
Ajax-AZ
Op EK-koers: Daley Blind heeft in het verleden zijn waarde wel bewezen en is voorlopig de eerste linksback in de rangorde. Tegen AZ maakte hij echter geen goede beurt, niet voor het eerst sinds hij terugkeerde na zijn hartspierontsteking. Werk aan de winkel dus! Donny van de Beek kon het tij ook niet keren, maar was één van de minst slechte Ajacieden: alleen al door zijn arbeidsethos is hij een meer dan serieuze EK-kandidaat. De multifunctionele Quincy Promes is tot nu toe een favoriet van elke bondscoach geweest en kan ook rekenen op een uitnodiging.
Marco Bizot heeft zondagavond gesolliciteerd naar een plek onder de lat bij Oranje. Zaterdag de uitvaart van zijn vader en één dag later een foutloos optreden tegen Ajax: petje af! Pareltjes Calvin Stengs en Myron Boadu zaten even in een dip, maar bewezen weer dat ze er ook kunnen staan in topwedstrijden. Koeman zal het met genoegen aan hebben gezien. En wat te denken van linksback Owen Wijndal? Als hij tijdens een eventueel Oranje-debuut net zo stoïcijns is als tijdens zijn eerste volledige Eredivisie-seizoen, heeft Koeman er een volwaardig alternatief bij op de problematische linksbackpositie.
Boek de vakantie maar: Voor Perr Schuurs en Carel Eiting gaat hun doorbraak in Ajax 1 voorlopig met horten en stoten. Een oproep voor Oranje zou vanzelfsprekend nog veel te vroeg komen. Klaas-Jan Huntelaar was zes jaar geleden de held van Fortaleza, met zijn rake penalty tegen Mexico. De alweer 36-jarige Achterhoeker heeft zijn beste tijd echter al gehad, zowel bij Ajax als bij Oranje.
Een EK-oproep zou voor Teun Koopmeiners de kroon op een sterk seizoen zijn, maar lijkt niet erg waarschijnlijk. De linkspoot moet voorlopig noodgedwongen centraal achterin staan – bij Oranje de sterkst bezette positie – en kan zich niet op zijn eigen plek in de kijker spelen. Maar geen zorgen: Koopmeiners' tijd komt nog wel. Jordy Clasie kent Koeman nog van zijn tijd bij Feyenoord, waarin hij zijn beste spel speelde en een selectie voor het WK van 2014 afdwong. Aan de andere kant: de Clasie van toen hebben we in de zes daaropvolgende jaren niet vaak meer gezien. Bij AZ is hij door blessures in de ploeg gekomen, zondag speelde hij een dijk van een wedstrijd tegen Ajax. Maar komt zijn opleving nog op tijd?
Ramon Leeuwin is door AZ gehaald als noodoplossing en zal zelfs in zijn stoutste dromen geen rekening houden met een belletje vanuit Zeist. Dani de Wit mag zich eerst bij AZ en Jong Oranje doorontwikkelen, voordat hij eventueel kan gaan concurreren met Georginio Wijnaldum en Van de Beek. De talenten Thomas Ouwejan en Ferdy Druijf hoeven vanzelfsprekend ook nergens op te rekenen, als reserves bij AZ.
(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)