AS: UEFA overweegt serieus om EK met één jaar te verplaatsen

12 maart om 08:29

De kans bestaat dat de UEFA besluit om het EK met één jaar te verplaatsen. Dat melden Spaanse bronnen van de RFEF (Spaanse voetbalbond) aan de krant AS. Vanwege het coronavirus wordt mogelijk besloten om het EK niet van start te laten gaan.

Het EK begint over minder dan 100 dagen, maar of er wel gespeeld gaat worden is de grote vraag. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de corona-uitbraak officieel als pandemie bestempeld. Daardoor bestaat de kans dat het EK komende zomer niet doorgaat. De Italiaanse competitie ligt al stil en het lijkt een kwestie van tijd voordat ook andere competities worden verplaatst.

De UEFA gaat er vooralsnog vanuit dat het EK gewoon doorgaat, maar bronnen rond de RFEF laten aan AS weten daar niet zo zeker van te zijn. Dat blijft vooralsnog speculeren. Het uitstellen van het toernooi geeft clubs de gelegenheid om dit seizoen in te halen.

Meerdere competitieduels zijn al afgelast en ook wedstrijden in de Europa League gaan niet door. Omdat Juventus-verdediger Daniele Rugani het coronavirus heeft is de kans groot dat er ook een streep wordt gezet door het Champions League-duel tussen De Oude Dame en Olympique Lyon van aankomende week. Wanneer er dan wel gespeeld gaat worden moet worden afgewacht.

Het EK wordt voor het eerst gespeeld in twaalf verschillende landen. Amsterdam is een van de speelsteden. Mocht het coronavirus de komende maanden zijn werk blijven doen dan is het onverstandig om supporters van alle landen door Europa te laten reizen.