Team USA en Rapinoe krijgen hun zin: voorzitter bond stapt op onder grote druk

13 maart om 09:42

Voorzitter Carlos Cordeiro van de Amerikaanse voetbalbond heeft onder grote druk zijn ontslag ingediend. De 63-jarige bestuurder lag onder vuur vanwege uitspraken over het salarisverschil tussen mannen en vrouwen in het voetbal.

De speelsters van Team USA, die vorig jaar ten koste van de Oranje Leeuwinnen hun wereldtitel prolongeerden, voelen zich zowel financieel als qua faciliteiten achtergesteld bij hun mannelijke collega's. Zij maken zich al langere tijd hard voor equal pay en spanden een rechtszaak aan. Daar was Cordeiro duidelijk niet van gediend.

De voorzitter stelde in een verklaring van de bond dat mannelijke voetballers in de Verenigde Staten meer geld krijgen omdat zij te maken hebben met een 'grotere verantwoordelijkheid' en 'een hoger vaardigheidsniveau gebaseerd op snelheid en kracht'. Die uitspraken leverden Cordeiro veel kritiek op van sponsoren en de speelsters zelf.

Aanvoerder Megan Rapinoe noemde het donderdag 'schaamteloze vrouwenhaat en seksisme'. De Amerikaanse voetbalsters droegen deze week voorafgaand aan een oefenduel met Japan hun shirts binnenstebuiten, zodat het logo van de bond niet zichtbaar was.

Cordeiro voelt zich nu genoodzaakt zijn taken als voorzitter neer te leggen. Hij wordt in ieder geval tijdelijk opgevolgd door Cindy Parlow Cone.