Mathijsen en Ramos vereeuwigd op postzegel op Tuvalu: 'Staat naast de PC'

Mathijsen en Ramos vereeuwigd op postzegel op Tuvalu: 'Staat naast de PC'

16-03-2020 10:38
9

Een wonderlijk verhaal uit Tilburg: Willem II-medewerker Koen van Santvoord heeft een postzegel met de beeltenis Joris Mathijsen ontdekt in Tuvalu. In 2011 deed hij als journalist verslag van het korte bondscoachschap van Foppe de Haan op de eilandgroep in de Stille Oceaan.

Daar ontdekte hij dat postzegels de nationale trots van Tuvalu zijn. "Omdat er verder niets groeit en het eiland ook geen natuurlijke delfstoffen herbergt, waren postzegels lange tijd het enige exportproduct waar iets aan te verdienen viel", vertelt hij aan de Willem II-site. "Naast postzegels van allerlei historische gebeurtenissen zagen we ook een reeks van het WK 2002 in Korea en Japan. Inclusief een afbeelding van Ronald Koeman in EK-’88-shirt. Terwijl Nederland niet eens deelnam aan dat WK."

Ook was er een reeks postzegels gemaakt met afbeeldingen van de WK-finale van 2010, waarin Mathijsen het met Oranje opnam tegen Spanje. Van Santvoord moest eraan denken toen hij de oud-verdediger – inmiddels technisch directeur van De Tricolores – trof in het Koning Willem II-stadion. "Hij was heel geïnteresseerd toen ik hem het verhaal vertelde en was vereerd toen ik voorstelde het postzegelvelletje met zijn beeltenis aan hem cadeau te doen."

Van Santvoord ging een ruildeal aan, stuurde een shirt van het Nederlands elftal naar Tuvalu en kreeg een postzegel met Mathijsen en Sergio Ramos in ruil. De 84-voudig Oranje-international is er maar wat trots op. "Dat ze me aan het andere eind van de wereld ook op brieven kunnen plakken had ik nooit verwacht", aldus Mathijsen. "Die postzegel uit Tuvalu staat naast de PC. Ik kijk er dus elke keer naar als ik een mailtje stuur."